New York Stock Exchange

A globális részvények hétfőn rekordmagasságok felé közeledtek. Míg az Egyesült Államokban az inflációs adatok meghatározhatják és akár megtörhetik a korábbi kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat, addig a kínai gazdasági adatok a világ második számú gazdaságának tartós fellendülésével kapcsolatos optimizmust fogják tesztelni a befektetők körében.

Javuló hangulat, ösztönző lépések

A mostani javuló hangulat hét hónapos csúcsra emelte a kínai blue chipeket. A pekingi hatóságok 1 billió jüan – 140 milliárd dollár – értékben hosszabb lejáratú kötvényeket is eladnak, hogy tovább segítsék finanszírozni a hazai ösztönző kiadásokat.

A pozitív hangulat átterjedt Európára is, ahol a STOXX 600 rekordmagasság közelében tartotta magát, miközben az amerikai tőzsdei határidős részvények 0,1%-kal emelkedtek. Az MSCI All-World index is emelkedett hétfőn, és most kevesebb mint 0,5%-ra van a márciusi rekordtól.

“Az amerikai részvénykereskedők, valamint a kötvény-, arany- és dollárkereskedők – nos, igazából mindenki – a kitettségek “masszírozásával” fogják kezdeni a hetet az amerikai termelői árindex (PPI), a fogyasztói árindex (CPI), valamint a kiskereskedelmi eladások előtt” – nyiltakozta Chris Weston, a Pepperstone stratégája.

A legjobb kriptovaluták 1 dollár alatt

  • A 10+ legjobb kriptovaluta, amit 1 dollár alatt megvehetsz
  • A B2C által kiválogatott legjobb kriptók
  • Listázott vagy előértékesítés alatt álló érmék

Mit mutatnak majd az amerikai inflációs adatok?

Most sok fog múlni globálisan azon, hogy az áprilisi amerikai inflációs jelentés mérséklődést mutat-e három hónapnyi nem várt erősödés után. Az előrejelzések szerint az áprilisi fogyasztói alapárak 0,3%-kal emelkednek, szemben a márciusi 0,4%-kal, ami az éves rátát 3,6%-ra csökkenti.

Az adatok ezúttal is annyira fontosak, hogy a második tizedesjegyre kerekítés mindent megváltoztathat. Egy alacsony szám valószínűleg növelné a téteket arra, hogy a Federal Reserve már júliusban enyhíthet, amire jelenleg csak 25%-os esélyt adnak. Hasonlóképpen, egy magas inflációs adat a szeptemberi kamatcsökkentést is kitolhatja, és megkérdőjelezheti az idei 42 bázispontos lazítás árazását.

Szintén esedékesek az amerikai termelői árakra, a kiskereskedelmi forgalomra és a munkanélküli segélykérelmekre vonatkozó adatok. Emellett érkeznek majd az európai inflációról szóló végleges jelentések is, amelyek valószínűleg megerősítik az Európai Központi Bank júniusi kamatcsökkentési várakozásait.

Kedvező amerikai eredmények

Mivel az S&P 500-on listázott cégek 80%-a már beszámolt az eredményeiről, kijelenthető, hogy a vállalatok 7,8%-os nyereség növekedést értek el, ami jóval meghaladja az áprilisi 5,1%-os várakozást.

Amint majd az Nvidia május 22-én is beszámol, az úgynevezett Magnificent Seven cégek negyedéves bevételei 49%-kal fognak megugrani – legalábbis az LSEG adatai szerint. A héten beszámolót készítő cégek közé tartozik a Walmart, a Home Depot és a Cisco is.

A globális részvényindexek is rekord magasra ugrottak az elmúlt hetekben, még akkor is, ha a piacok visszafogják a még agresszívabb fogadásaik egy részét az idei kamatcsökkentésekre – írja a Reuters hírügynökség.

“A pénzügyi piacok teljesítményének egyenes értelmezése szerint a világgazdaságban a vártnál nagyobb a mögöttes erő, és a magasabb kamatlábak inkább tükrözik, mintsem akadályozzák a globális növekedést.

Erre az irányra hajlunk, mivel a 2024-es növekedési és irányadó kamatláb-előrejelzéseink egyaránt felfelé mozdulnak

” – közölte Bruce Kasman, a JPMorgan gazdasági elemzési vezetője.

Erős dollár, stabil olajárak

Az amerikai gazdaság relatív túlteljesítménye továbbra is támogatja a dollárt, és csak a japán beavatkozás veszélye akadályozza meg, hogy újra tesztelje a 160 jenes határt.

A Bank of Japan hétfőn szigorítóbb jelzést küldött a piacoknak azzal, hogy csökkentette a japán államkötvények mennyiségét, amelyet egy rendszeres művelet keretében megvásárlásra ajánlott fel, ami felfelé nyomta a hozamokat.

A dollár hétfőn 155,87 jenen tartotta magát, míg az euró 1,0777 dolláron stagnált, miután a múlt héten 1,0791 dollár körüli ellenállásba ütközött.

Az arany 0,5%-kal unciánként 2347 dollárra csökkent, miután a múlt héten 2,5%-kal emelkedett a lendületes alapok kereslete és a Kína folyamatos vásárlásáról szóló hírek miatt.

Az olajárak többnyire stabilak maradtak, a Brent nyersolaj határidős jegyzése 0,1%-kal 82,87 dollárra, míg az amerikai nyersolaj 0,13%-kal 78,36 dollárra emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek:

Az egyik legjobb tőzsdei platform

Értékelésünk

etoro mini logo
  • A SEC és a FINRA által szabályozott
  • Több mint 70 kriptovaluta, részvény, árucikkek és indexek
  • 0% jutalék
  • Elérhető számítógépről és mobilról is
  • Alkalmazás iOS és Androidos készülékekre
etoro mini logo
A lakossági befektetők 77%-a veszít pénzt, amikor CFD-kel kereskedik ezzel a szolgáltatóval. Meg kell fontolnod, hogy megengedheted-e magadnak a pénzvesztés magas kockázatát.