Bitcoin ara BTC

A BTC határidős és opciós mutatói stabilak maradtak még azután is, hogy a Bitcoin ára gyorsan visszautasította a 63 500 dolláros szintet – írja a Cointelegraph.

A Bitcoin május 14-én 3,3 százalékot esett, újra tesztelve a 61 000 dolláros támaszszintet. Ennél is fontosabb, hogy ez a korrekció egy héten belül a második sikertelen kísérletet jelentette a 63.500 dollár meghaladására. A nem éppen optimális árfolyam-akció ellenére a Bitcoin-bikák továbbra is bizakodóak, ahogy azt a BTC származtatott mérőszámai is mutatják.

Bár a Bitcoin jelenlegi árfolyam trendje medvésnek tűnik, egyes elemzők szerint még mindig jó esélye van a 70 000 dollár feletti árak újbóli elérésére.

Bitcoin ara grafikon
Bitcoin indexek alakulása (Forrás: Cryptotoad)

A Cryptotoad kereskedőt és elemzőt lenyűgözte, hogy a 60.500 dolláros támaszszint milyen sokáig tartotta magát. Ugyanakkor azt állítja, hogy egy magasabb csúcsra, valószínűleg 67 000 dollár feletti napi zárásra van szükség ahhoz, hogy megtörjön a jelenlegi medvés minta. Bár ez az elemzés nem zárja ki az esetleges árfolyam-emelkedést, egyértelműen jelzi, hogy a trend az 57 000 dollár alatti, májusi árak felé mutat.

Melyek most a legújabb kriptók, amikbe érdemes befektetni?

  • A B2C által kiválogatott legjobb kriptó ICO-k 2023-ra
  • Szerezz korai hozzáférést az előértékesítésekhez
  • KYC ellenőrzőtt és auditált csapatok
  • Közelgő listázások a DEX-eken

Az amerikai inflációs adatok rövid távú nyomást gyakorolnak a Bitcoin árára

A május 14-i befektetői csalódás részben az Egyesült Államok áprilisi termelői árindex (PPI) adataiból eredt, amelyek havi szinten 0,5 százalékos növekedést mutattak. A piac a nagykereskedelmi inflációs nyomást annak megerősítéseként értelmezte, hogy az amerikai jegybank (Fed) hosszabb ideig magasabb szinten tartja a kamatlábakat. Ez pedig hátrányos az olyan kockázatos eszközökre, mint a kriptovaluták és a növekedési részvények.

Egyesek szerint az infláció a szigorú monetáris politika miatt eleve pozitívan hat a Bitcoin teljesítményére. A félelem és a bizonytalanság kezdeti szakaszaiban azonban a befektetők inkább a készpénzt és a rövid lejáratú kötvényeket keresik. A 2 éves amerikai kincstárjegyek hozama május 14-én 4,84 százalékra csökkent a május 1-jei 5,03 százalékról. Ez azt jelzi, hogy a kereskedők magasabb árat fizetnek ezekért a fix kamatozású eszközökért.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy gazdasági recesszió ellen a befektető az amerikai kincstárjegyekben keresi a védelmet. De ezeket az eszközöket tartják a legbiztonságosabbnak, mivel közvetlenül a kormányzat által támogatottak. Ellentétben a pénzintézetek által kezelt pénzpiaci alapokkal. Így bár a vártnál magasabb inflációs adatoknak negatív hangulatot kellett volna kiváltaniuk a Bitcoinnal kapcsolatban. Ez mégsem tükröződött a származtatott adatokban.

A Bitcoin-származékok ellenállónak bizonyultak a BTC árának gyenge alakulása ellenére

Annak elemzéséhez, hogy a hivatásos kereskedők pesszimistábbak lettek-e a Bitcoinnal kapcsolatban a 61 000 dollárra történt esését követően, meg kell vizsgálni a BTC havi határidős kontraktusait. A semleges piacokon ezek a kontraktusok jellemzően 5-10 százalékos prémiummal kereskednek a BTC spot piacokhoz képest, figyelembe véve a hosszabb elszámolási időszakot.

Bitcoin ara grafikon
A 2 hónapos Bitcoin határidős ügyletek éves prémiuma (Forrás: Laevitas.ch)

Az adatok azt mutatják, hogy a BTC határidős ügyletek éves prémiumát nagyrészt nem befolyásolták a romló makrogazdasági feltételek és a Bitcoin ismételt kudarca, miszerint az elmúlt héten a 63 500 dollár feletti árakat nem tudta megtartani. A jelenlegi 8 százalékos prémium pontosan a semleges piac közepén áll, így elegendő mozgásteret hagy a negatív meglepetéseknek.

Érdemes a Bitcoin opciós piacát megvizsgálni annak megállapítására, hogy a legutóbbi árkorrekciót követően megnőtt-e a fedezeti ügyletek iránti kereslet. Jellemzően ugyanis, ha az értékesítők és a bálnák Bitcoin áresésre számítanak, akkor a BTC opciók ferdeségi mutatója meghaladja a 7 százalékot, míg a lelkes időszakokban gyakran -7 százalék alatti ferdeséget mutatnak.

Bitcoin ara grafikon
Bitcoin 1 hónapos opciók 25%-os delta-ferdesége (Forrás: Laevitas.ch)

A BTC-opciók 25 százalékos delta-ferdesége május 8. óta semleges tartományban maradt. Ez azt jelenti, hogy a piaci szereplők hasonlóan árazták a vételi és eladási eszközöket. E mérőszám szerint a Bitcoin árfolyamának gyengesége nem befolyásolta azt, hogy ezek a profi kereskedők hogyan értékelik a lefelé irányuló kilengések kockázatát.

A Bitcoin-medvék megkapták, amit akartak, mivel az utolsó 65 000 dollár feletti napi zárás három hete, április 23-án történt. A bikákat azonban úgy tűnik, nem befolyásolta a lendület hiánya, amelyet a jelek szerint leginkább a befektetők készpénzpozíciók felé történő, átmeneti elmozdulása okozott. Ha az inflációs probléma az Egyesült Államokban továbbra is fennáll, a piaci szereplők kénytelenek lehetnek alternatívák után nézni. Így 2024-ben a Bitcoin 70 000 dollárig vezető útja továbbra is jól járható.

További hírek:

Az egyik legjobb tőzsdei platform

Értékelésünk

etoro mini logo
  • A SEC és a FINRA által szabályozott
  • Több mint 70 kriptovaluta, részvény, árucikkek és indexek
  • 0% jutalék
  • Elérhető számítógépről és mobilról is
  • Alkalmazás iOS és Androidos készülékekre
etoro mini logo
A lakossági befektetők 77%-a veszít pénzt, amikor CFD-kel kereskedik ezzel a szolgáltatóval. Meg kell fontolnod, hogy megengedheted-e magadnak a pénzvesztés magas kockázatát.