bika piac - szobor a tozsde elott

Pont egy hónapja, hogy a Bitcoin eddigi csúcsértékei környékén tanyázott. Azóta a kripto piac visszaesett, de a bikás periódusnak bőven nincs még vége. Amikor újra jobban elindul majd felfelé, néhány dolog egy kicsit jobban fog futni, mint mások.

Két hónappal ezelőtt a történelmi csúcson járt – 73 ezer dollár felett – a vezető kriptovaluta értéke. Április 20-án megtörtént a várva várt BTC-felezés, azóta a 60-70 ezres értékhatáron belül mozog. Május 1-én ugyan beesett egyszer 59 ezer alá is egy nagyon rövid időre, de ahhoz képest, hogy január végén még 40 ezer alatt volt az amerikai dollárhoz viszonyított értéke, bőven nevezhetjük bikás periódusnak a mostanit is.

Az egyik legjelentősebb különbség a korábbi ciklusokhoz képest a piacra belépő új befektetők típusában rejlik. A Bitcoin ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett alapok megnyitották az ajtót a szélesebb körű közönség számára is. A nemsokára várható Ethereum ETF-ek megjelenése pedig egy újabb lökést adhat a kriptopiacnak.

Könnyű kezdés, szerény nyereség

A digitális valuták piacára bemerészkedő új befektetők általában – a kisebb rizikót választva – a nagy nevekbe, a Bitcoinba és az Ethereumba invesztálnak. Azok számára, akik csak néhány ezer dollárral rendelkeznek, a Bitcoinba való befektetés ugyanakkor nem fog milliomossá tenni. A közeli és középtávú növekedési potenciál a jelenlegi érték 2-3-szorosa – írja a cointelegraph.com.

A tapasztaltabb kereskedők ezzel ellentétben folyamatosan figyelik a legújabb trendeket. A kripto piacot ellepő projektek monitorozása, majd a valódi potenciállal rendelkező eszközök megtalálása igazán kifizetődő lehet.

Az olyan projektek, amelyek az előző bikafutás során népszerűnek bizonyultak – például az új layer-1 protokollok vagy a hitelezési platformok -, esélyt adhatnak arra, hogy befektetésünk akár az ötszörösére, tízszeresére nőjön.

Persze, mint minden típusú befektetésnél, a kockázat és a nyereség ugyanannak az éremnek a két oldala. Az, hogy valaki mennyit hajlandó kockáztatni és nyerni vagy veszíteni a kriptovalutákon, valójában azon múlik, hogy mennyi időt, erőforrást és energiát hajlandó a piac tanulmányozására fordítani.

Melyek most a legújabb kriptók, amikbe érdemes befektetni?

  • A B2C által kiválogatott legjobb kriptó ICO-k 2023-ra
  • Szerezz korai hozzáférést az előértékesítésekhez
  • KYC ellenőrzőtt és auditált csapatok
  • Közelgő listázások a DEX-eken

Három trend, amelyre érdemes figyelni

Mindösszesen három narratíva van, amelyet a tapasztalat nélküli, átlagos új felhasználó megért és feltételezhetően el is hisz. A kulcs az, hogy megértsék az egyes termékek mögötti történetet. Mindennek alapja az innováció, mert a kripto bizniszben az emberek újítók és a befektetők is folyamatosan az unikális lehetőségeket keresik.

Az első ilyen trend a mesterséges intelligencia és a blokklánc technológia házassága. Számos projekt épül most erre a párosításra, és bár semmi sem garantálja, hogy a többség sikerrel jár, maga a narratíva nagyon erős. Ez a tendencia, amely meglovagolja mind a blokkláncban rejlő lehetőségeket, mind az AI fejlesztéseit, a befektetők és a rajongók fantáziáját egyaránt megragadhatja. Két szemmel tartandó projekt ebben a kategóriában: a RitualNet és a Morpheus.

A második trend a valós eszközök tokenizációja vagy az adósság tokenizációja kapcsolatos. A blockchain-alapú tokenizáció egy olyan folyamat, amelynek során egy fizikai vagy immateriális eszköz digitális érmeként jelenik meg a blockchainen, lehetővé téve, hogy könnyen megvásárolható, eladható és kereskedhető legyen. A hagyományos piacon az adósságpiac nagyobb, mint maga a részvénypiac. Mégis, a kripto világban jelenleg nincs adósságpiac. Ebből a szempontból a stablecoinok tekinthetők a kiindulópontnak, mivel a vállalatok valódi fiat valutákért – elsősorban dollárért – cserébe bocsátanak ki stablecoint, majd maguk is vásárolnak rövid lejáratú amerikai kötvényeket. A vállalati adósság fogalma azonban érintetlen marad a kriptón belül. Ezért minden, ami az adósság tokenizációjával kapcsolatos, hatalmas potenciállal bír. Két szemmel tartandó projekt ebben a kategóriában: a PV01 és az Ondo Finance.

A harmadik irányzat magának a blokklánc-technológiának a fejlesztése: a hatékonyság javítása, az átviteli teljesítmény növelése és a működési költségek csökkentése. Olyan ígéretes technológiai újítások jelentek meg, mint a párhuzamos Ethereum virtuális gépek (EVM-ek), amelyek egyszerre sok mindent feldolgoznak, felgyorsítva ezzel a tranzakciókat. Hasonlóképpen, a zéróismeretes bizonyítás (ZKP) kriptográfiai technológiának köszönhetően a dolgok magánjellegűek, de egyszerűek maradnak, így az egész rendszer gördülékenyebben működik és kevesebb költséggel jár. Két szemmel tartandó projekt ebben a kategóriában: a Sei és a Monad.

Képezzük magunkat folyamatosan

Minden új befektető “ellensége” lehet, ha egyszerűen nem érti a projektet, magát a terméket amelybe invesztálna. Erre csak egy megoldás van: képezzük magunkat folyamatosan. Ne ijedjünk meg, ha valamit nem értünk, olvassunk utána. Persze az is lehet, hogy ha egy befektetés túl bonyolult ahhoz, hogy megértsed, akkor lehet, hogy nem az a megfelelő befektetés. Ez a megközelítés az egyértelműség szükségességét hangsúlyozza.

Amikor tehát azon gondolkodsz, hogy invesztálnál egy új trendbe, ne feledd, hogy a nagy alapok valószínűleg már megelőztek, és megtették a lépést. Ha van valamilyen észrevehető és jól érthető narratíva, akkor nagy valószínűséggel már befektettek bele.

További hírek:

Az egyik legjobb tőzsdei platform

Értékelésünk

etoro mini logo
  • A SEC és a FINRA által szabályozott
  • Több mint 70 kriptovaluta, részvény, árucikkek és indexek
  • 0% jutalék
  • Elérhető számítógépről és mobilról is
  • Alkalmazás iOS és Androidos készülékekre
etoro mini logo
A lakossági befektetők 77%-a veszít pénzt, amikor CFD-kel kereskedik ezzel a szolgáltatóval. Meg kell fontolnod, hogy megengedheted-e magadnak a pénzvesztés magas kockázatát.