Tény, hogy egyre gyakrabban hallunk a kriptovalutákról. De mégis mik azok az információk, amik fontosak lehetnek velük kapcsolatban? Ha még soha nem hallottál erről a népszerű virtuális fizetőeszközről, de kíváncsi vagy rájuk, tarts velünk, és ismerd meg mi az a kriptovaluta.

Valójában ez a kriptovaluta

A kriptovaluták számítógépes szoftverek alapján előállított elektronikus jelek, melyekhez egy bizonyos algoritmus szükséges. A kriptovaluta, mint digitális fizetőeszköz előnye, hogy a hálózaton belül a tranzakciók, blokklánc rendszerek nem hamisíthatóak, vagy manipulálhatóak. Ezekről a későbbiekben még lesz szó.

A kriptovaluta piac számtalan kriptovalutából áll. A legelsőt, a bitcoint még rengeteg követte, számuk 1500-2000 közötti. Ezek gyakorlatilag egy eredményes kriptovaluta kódjának másolásával születnek meg.

Hogyan keletkezik a kriptovaluta? Avagy bányásszunk kriptovalutát!

Nem lehetne kriptovaluta hálózat, ha a már említett számítógépes szoftverek, vagyis a bányász programok nem működtetnék. A mögöttük lévő kriptovaluta bányászok gyakorlatilag nagy teljesítményű számítógépeket vesznek, és üzemeltetnek, amiken a bányász szoftverek futnak. A munkáért jutalék jár, amely kriptovalutában üti a markukat, akarom mondani a virtuális pénztárcájukat. No igen, de ahhoz, hogy a bányász tudja fedezni például az áramköltségeit, el kell adnia a kriptovalutáját, és átváltani dollárra.

Mi fán terem a kriptovaluta tőzsde?

Ezek gyakorlatilag azok a kereskedő cégek, amelyeknél átválthatóak egymásra az egyes kriptovaluták. Ne lepődj meg, ha azt látod, hogy ezek a cégek olyan társaságok, amelyek offshore országokban vannak bejegyezve.

Ez a kriptovaluta célja, lényege

A kriptovalutával együtt járnak a biztonságos, gyors utalások, fizetések. Persze megjelennek körülötte a haszonra vágyók is a kereskedők és a befektetők/spekulánsok személyében. Ahhoz, hogy mind a kínálati, mind a keresleti oldal jól járjon, tájékozottnak kell lenni a kriptovalutákkal kapcsolatban, mert sajnos időnként előfordulnak csalások, és átverések.

Előny-e a kriptovaluta decentralizáltsága? Avagy tartsd jó helyen a kriptovalutád!

Köztudott, hogy a kriptovalutákat nem felügyeli egyetlen központi bank sem. Ennek a másik oldala, hogy a befektetőket nem védi szinte semmi, és kártalanításra sem számolhatnak. Tehát amennyiben egy olyan Bitcoin tőzsdén van a valutánk, amely tönkremegy, és lefoglalják a gépeket, akkor vehetjük úgy, hogy a bitcoinunk elúszott.

Tipp: ha szeretnéd csökkenteni a kockázatot, akkor ajánljuk a virtuális pénztárca programot, vagy a papír pénztárcát. Ezek lényege az, hogy tudod rajtuk tárolni a virtuális pénzt. Ám még ekkor is számolnod kell a kiszolgáló programok biztonsági réseivel, vagy a szerverekkel kapcsolatos visszaélésekkel.

A pénztárca programban a privát kulcsod segítségével hozzájuthatsz a nyilvános bitcoin címedhez (bárki le tudja kérdezni), és tudsz indítani tranzakciókat is. A pénztárcád lehet asztali gépen, laptopon, mobiltelefonon, de léteznek webes megoldások, és alkalmazhatsz hardverkulcsot is. A hardverkulcs (nem írható, ellenáll a vírusoknak) után a legbiztonságosabbnak a papír tárcák bizonyulnak. Lassú módszer, és körültekintően kell vele bánni, de mivel a bitcoin címe és a privát kulcs QR kódban testesül meg egy papíron, védve vagy a támadásoktól.

A kriptovaluta piacán lévő biztonság illúzió, vagy valóság?

Arról, hogy egy kriptovalutát ne lehessen másolni, algoritmusok gondoskodnak. Ily módon szavatolva van a fizetési rendszer biztonsága. A bitcoin például proof of work algoritmussal működik, ami addig számít biztonságosnak, amíg a rendszerben sok számítógép, sok résztvevő található.

Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban! A proof of work algoritmus eljárása a következő: a bányász számítógépek matematikai számításokat végeznek, ami költséggel jár. Amikor megvan egy eredmény, azt a hálózat többi tagja is képes ellenőrizni. Az eredmények blokkba rendeződnek, és mindig hozzácsatolódnak a hálózatba rendezett blokklánc (főkönyv) utolsó blokkjához.

A blokkláncban gyakorlatilag minden eddigi tranzakció, és fizetés fellelhető. Igen, ez azt jelenti, hogy egy bizonyos a blokklánc több százezer gépen fut egyszerre, egy időben. Nem nehéz kitalálni, hogy a bányászok számának növekedésével fokozódik a verseny, és nő a hálózat áramfelhasználása.

A biztonság ára a proof of work algoritmus esetében tehát a hatalmas energiaigény az, ami kérdőjeleket vet fel. Szerencsére azonban már kezdenek elterjedni olyan algoritmusok is, amelyek nem ennyire energiaigényesek.

Egy kis érdekesség: minden kriptovaluta esetében más a blokkidő. A Bitcoinnál 10 per alatt építenek fel egy blokkot, de ez az idő az Ethereum esetében mindössze 20 másodperc.

A kriptopénzek peer-to-peer rendszerben működnek, a rendszer támadhatatlan, ellenáll a manipulációnak. Igen ám, de ez addig van csak így, amíg nem összpontosul egy bányász kezében az erő több, mint 50%-a. Innentől kezdve ugyanis már képessé válik a tranzakciók manipulálására, és a blokklánc visszamenőleges megmásítására. Ez jelenleg nem valós veszély, de érdemes odafigyelni a bányászok közötti érdekcsoportok kialakulására.

A programozók úgy próbálják ezt megelőzni, hogy Litecoint, vagyis script algoritmust használó altcoinokat hoznak létre. Ezeknek hatalmas az energiaigénye, és nagyon megnehezíti annak a dolgát, aki célgépet szeretne építeni.

Az áramfelhasználás csökkentésére alternatíva lehet még a proof of stake algoritmus, mely esetében a bányász számítógépek nem végeznek számítást. A koncepció az, hogy mindig egy találomra kiválasztott bányász készíti az új blokkot, persze a csalások megelőzése érdekében letét lerakásával. Ilyen az ethereum blokklánca is.

Érdemes-e kriptovalutába fektetni?

Mivel egy kriptovaluta vásárlásában nagy kockázat is rejtőzhet, az ügyletet spekulációnak szokás hívni. Hacsak nem a nagy kriptovaluták közül vásárolsz, esélyes, hogy a portfólió elemeinek árfolyama egy idő után közelíteni fog a nullához.

Ennek oka az, hogy sok kriptovaluta csupán egy olyan altcoin, amelyet a kriptovaluták fénykorában fejlesztettek ki, majd az ár emelésével gyorsan túladtak rajta.

Tipp: A kockázat mérséklése érdekében válaszd a nevesebb kriptodevizák tőzsdén kereskedett befektetési alap jegyeit ( Bitcoin ETF, ETN, Ethereum ETN) amelyek már elérhetők szabályozott tőzsdei piacon is.

Adózási kérdések a kripto körül

Tudtad? A bányászat után szerzett kriptovaluta után adóznod kell!

A személyi jövedelemadó törvény immár tartalmaz egy új bekezdést, “Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem” címmel.

“2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszköz ügyletekből származó jövedelme.[1] Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.” További értékes információt a nav.gov.hu oldalon olvashatsz.

Jó hír, hogy a kereskedés folyamatos

Ennek oka, hogy nincs központi kereskedési helyszín, tehát a kereskedés független a helytől, és időtől. Természetesen itt is előfordulnak kevésbé forgalmas napok, napszakok, és hetek. A hétvége például pontosan ilyen, ekkor a kriptovaluták piaca is megpihen kicsit.

Mi befolyásolja a kriptovaluták árfolyamát?

Röviden válaszolva, a keresleti és kínálati tényezők. Hosszabban felelve, a kriptovaluták árfolyamát egy seregnyi faktor módosíthatja. Ilyen a kamatkörnyezet milyensége, a technológiai fejlődés üteme, a kriptovaluták elfogadottsága, az USA dollár árfolyama, vagy a gazdasági válságok. A sort persze még folytathatnánk.

Óvakodj az árfolyam manipulációtól!

Legyél óvatos: a kriptovaluták piacán előfordulhat manipulatív viselkedés. Egy bányász által írt álhír a sajtóban, árfolyam manipulációs technika bevetése a tőzsdén, és már kész is a baj. Ugyan a kriptovalutának szabályozatlan a piaca, de ha óvatos vagy, akkor nagyobb eséllyel maradsz a nyertes oldalon.

Legjobb útmutatóink a kezdéshez

Sealana vásárlás

Sealana vásárlás – Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

A kriptovaluta piac tömve van jobbnál jobb lehetőségekkel, az előértékesítés keretében vásárolt tokenek potenciálját azonban igen kevés dolog tudja felülmúlni ...
WienerAI

WienerAI vásárlás 2024 – Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

A WienerAI ($WAI) egyike a legújabb felkapott mém kriptovalutáknak, amely egy kutyát (egészen pontosan egy tacskót) és a mesterséges intelligenciát ...
Mega Dice Token vásárlás

Mega Dice Token vásárlás ($DICE) – Útmutató kezdőknek

A Mega Dice az egyik legismertebb kriptovaluta kaszinó, és nem véletlenül: 50 millió dollárnál is nagyobb fogadási volumennel rendelkezik havonta, ...
99Bitcoins arfolyam-elorejelzes cimlap

99Bitcoins árfolyam-előrejelzés – A 99BTC token kilátásai 2024-2030

A 99Bitcoins platfrom egy jól bevált oktatási felület, amely a kriptovalutákról és természetesen a Bitcoinról tanít. Egyedülálló tanulási-megtérülési modellel rendelkezik ...
1inch

1inch vásárlás 2024 – Kezdők útmutatója

Ki emlékszik már arra, hogy a 2008-as gazdasági világválságot követően lépett színre az első kriptovalauta, a Bitcoin. Az azóta eltelt ...
dogeverse ico

Dogeverse vásárlás 2024 – Részletes útmutató

Az alábbi útmutatóban részletesen elmagyarázzuk a Dogeverse vásárlás tudnivalóit. Leírjuk a DOGEVERSE token legfontosabb jellemzőit, és elmagyarázzuk, hogy a projekt ...
slothana eloertekesites

Így vásárold meg a Slothana [$SLOTH] tokent: Útmutató lépésről-lépésre

Ebben a cikkben elmerülhetsz a Slothana érme rejtelmeiben: többek között megtudhatod, hogy miért annyira népszerű ez a projekt a kriptoberkekben, ...
99BTC cimlap

99Bitcoins vásárlás részletesen (99BTC) – Útmutató lépésről lépésre

Ez a digitális oktatási platform nemrég indította el egyedülálló, "tanulj és keress" metódusra épülő kripto ökoszisztémáját. A 99Bitcoins projekt a ...
filecoin fooldala

Mi a Filecoin? Ismerd meg ezt a decentralizált P2P hálózatot

Szeretnéd tudni, mi a Filecoin? Jó helyen jársz, cikkünkben ugyanis megvizsgáljuk, hogy hogy működik a Filecoin, milyen főbb jellemzői vannak, ...
ethereum arf borito

Mi a staking és hogy működik?

Ha szeretnéd tudni, hogyan keress pénzt kriptovaluta befektetésekkel, akkor jó helyen jársz – kripto szakértőkből álló tapasztalt csapatunkkal készítettünk egy ...
wall street tozsdei kereskedok

Mi a piaci kapitalizáció a kriptoban, és miért számít?

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi a piaci kapitalizáció a kriptovaluta piacon, ezt az útmutatót neked találták ki. Kezdésként elmagyarázzuk, ...
1inch

Mi az a 1inch DEX-aggregátor?

Újabb szereplő érkezett a kriptopiacra az év elején, ekkor mutatták be a 1inch decentralizált tőzsde aggregátort. Ez a platform több ...
Binance

Mi az a BEP-20? Ezek a legfőbb tulajdonságai és jellemzői

Ebben a rövid útmutatóban feltárjuk, hogy mi is az a BEP-20, és milyen fontos tulajdonságokkal rendelkeznek ezek az egyedi tokenek ...
makerdao logo bg

Mi a MakerDAO? – Fő jellemzői

A kriptovilágot figyelemmel kísérők számára közismert tény, hogy a digitális valuták árfolyama rendkívül ingadozó. Ebből következik, hogy azok hitelezése - ...
Bitcoin bálnák

Mi az a kripto bálna? – Hatása a kriptopiacra

Mint minden gazdasági piacon, a kripto térben is vannak nagybefektetők. Őket hívjuk kripto bálnáknak. Ezek olyan magánszemélyek vagy szervezetek, akik ...
rugpull kripto

Mi az a kripto rug pull? Hogyan működik, és hogyan kerülheted el?

Mi az a rug pull? Ki követte el eddig a legnagyobb rug pull-t a történelemben? Amennyiben kíváncsi vagy a válaszokra, ...

Árfolyam-előrejelzések

Robotok

Immediate Chenix vélemények [cur_year] - Átverés vagy legális kripto kereskedési platform?

Immediate Chenix vélemények 2024 – Átverés vagy legális kripto kereskedési platform?

Az Immediate Chenix könnyed kereskedést, megfelelő tranzakciós biztonságot és optimális hozamot ígér, és ezáltal gyakorlatilag egy mindenki számára elérhető kereskedési ...
Immediate Genesis velemenyek

Immediate Genesis vélemények 2024 – Ez átverés vagy egy legális platform?

A tapasztalt kereskedők lépéselőnyben vannak, amikor használni kezdenek egy új kereskedési felületet, hiszen feltehetően több hasonló eszközt is próbáltak már ...
Spark Genesis ai velemenyek cimlap

Spark Genesis AI vélemények 2024 – Átverés vagy legális platform?

Egyre nagyobb globális közönség szeretne online kereskedni, miközben hamar kiderül, hogy a magabiztos kereskedés alapos tudást igényel. Az érdeklődők komoly ...
Bit X3 Eprex vélemények

Bit X3 Eprex vélemények 2024 – Átverés vagy megbízható kripto oktatási platform?

A megfelelő oktatási lehetőségek megtalálása egyszerre nehéz és rendkívül fontos, különösen akkor, ha valódi pénz forog kockán, pont úgy, mint ...
Immediate Lexipro vélemények

Immediate Lexipro vélemények 2024 – Megbízható vagy átverés?

Könnyű oktatási anyagok ezreit elérni az interneten, ráadásul mindez csak néhány kattintásnyira van. Azok, akik úgy érzik túlterheltek, nem tudják, ...
Immediate Duac velemenyek cimlap

Immediate Duac vélemények 2024 – Átverés vagy legális platform?

Manapság a kereskedők többsége szeretne minél jobb, a kereskedésben segítséget nyújtó eszközökhöz és technológiákhoz hozzáférni. Az Immediate Duac azt állítja ...
Matrixator velemenyek cimlap nagy

Matrixator vélemények 2024 – Átverés vagy legális platform?

Az internetes kereskedést bárki megtanulhatja, és akár gyorsan generálhat hatalmas nyereséget is. Ugyanakkor csak keveseknek sikerül igazán használható tudásra szert ...
immediate folex velemenyek

Immediate Folex 3000 vélemények 2024– Átverés vagy legális?

Az Immediate Folex 3000 vélemények alapján egy olyan kereskedési platform, amelyet a különböző pénzügyi piacokon részt vevők számára kínálnak mint ...
SmartBit Boost 2.0 vélemények

SmartBit Boost 2.0 vélemények 2024 – Legális vagy átverés?

A SmartBit Boost 2.0 egy olyan kriptovaluta kereskedési platform, amely saját elmondása szerint felhasználóbarát módon kínál automatizált kereskedési funkciókat, növelve ...
Gas AI Alrex vélemények

Gas AI Alrex vélemények 2024 – Átverés vagy megbízható kripto kereskedési platform?

A Gas AI Alrex úgy hivatkozik magára, mint egy élvonalbeli platform, amely oktatási anyagokból, kereskedési eszközökből és bróker kapcsolatokból álló ...

Szerencsejáték

Poker KK

Póker cheat sheet 2024 – Ezt kell tudnod mindenképp

A póker alapjában véve egy egyszerű és gyorsan megtanulható kártyajáték. Aki még sohasem került vele kapcsolatba, eleinte megijedhet a lapok ...
foci eb 2024 nemetorszag

Foci Eb fogadás 2024 – Itt fogadj a labdarúgó Európa Bajnokság mérkőzéseire

2024-ben 17. alkalommal kerül megrendezésre a labdarúgó-Európa-bajnokság, egyszerűbben Euro 2024. Az eseményt az UEFA szervezi, és négyévente, a férfi labdarúgó-válogatottak ...
CoinPoker

B2C póker stratégiai útmutató – A 10 legfontosabb egyszerű póker stratégia

Az első kártyajátékot már több mint ezer éve játszották Kínában. A különböző típusú szerencsejátékok pedig több ezer éves múltra is ...
CoinPoker

CoinPoker vélemények 2024 – Az egyik legjobb póker oldal

Becslések szerint több mint 900 decentralizált kripto gambling alkalmazás (DApp) és legalább 2000 kripto kaszinó weboldal létezik. A CoinPoker vélemények ...
Keno játék

Hogyan kell Kenot játszani? Tanuld meg, hogyan kell kenózni

A Keno hasonló a bingóhoz, és számok kihúzásán, valamint ezek kártyákon történő megjelölésén alapul. A kenó szerencsejáték, hiszen minden fordulóban ...
hi-lo-kaszino

HiLo kaszinó: A legjobb weboldalak Magyarországon 2024

A legjobb HiLo kaszinót keresed, vagy csak érdekel, mik a HiLo szabályai? Ha igen akkor jó helyen jársz! Ez az ...
wsm casino boritokep

WSM Casino vélemények 2024 – Az egyik legjobb kripto kaszinó

A Wall Street Memes bemerészkedett az e-pénz és a szerencsejáték világába, és 2023. október 18-án elindította a WSM Casinot. Alapja ...
tgcasino uj fooldala

A 11 legjobb Telegram kaszinó 2024-ben

Az elmúlt években hatalmas mértékben nőtt az online kaszinók népszerűsége világszerte, egyre többen próbálják ki a netes szerencsejátékokat. Ugyanakkor egyes ...
esport fogadas

Bitcoin esport fogadás: A legjobb oldalak 2024-ben

Az esport az egyik leggyorsabban növekvő sportpiac a világon, és különösen népszerű terület a fogadásokra. A fogadók pénzt tehetnek fel ...
megadice-online-nyerogepes-jatekok

A 11 legjobb Tether casino oldal 2024-ben – USDT kaszinók összehasonlítása

Az online kaszinó világ nagy változáson ment át az utóbbi évtized során, a kriptovaluta kaszinók látszólag gombaként nőnek ki a ...
A legjobb Ripple kaszinók

A 9 legjobb Ripple kaszinó 2024-ben – XRP kaszinó weboldalak összehasonlítás

Az egyik legjobb Ripple kaszinó a Lucky Block, amely 2022-ben indult útjára. A legjobbak közt a következők a Mega Dice ...
Tour de France 2023

Tour de France 2024 fogadási útmutató – A legjobb Tour de France fogadási oldalak

A Tour de France mára világszerte ismert sportesemény lett, minden évben hatalmas érdeklődés övezi a heteken át tartó kerékpáros versenyt ...
wimbledon 2023 tenisz

Wimbledon fogadás 2024 – A legjobb szorzók, és fogadó oldalak

Ha téged is érdekel az idei év egyik legnagyobb, füves pályán megrendezett teniszversenye, a wimbledoni tenisz torna, akkor csatlakozz hozzánk ...
foci fogadas azsiai hendikep

Ázsiai hendikep fogadás 2024 – Útmutató kezdőknek

Az ázsiai hendikep az egyik legnépszerűbb fogadási forma, aminek különösen a futball meccsek esetében van jelentősége. Az ázsiai hendikep valamivel ...
megadice-online-nyerogepes-jatekok

Mega Dice vélemények Magyarország 2024

A Mega Dice kaszinó az egyik legújabb szereplő a piacon, ami széles játék választékot kínál. Ez az új kripto kaszinó ...
Book of Ra Lucky Block

A legjobb Book of Ra kaszinók 2024-ben – Book of Ra ingyen

A Book of Ra az egyik legnépszerűbb és legnagyobb múltú szerencsejáték. Sőt, a Book of Ra valószínűleg minden idők egyik ...
eurovíziós dalfesztivál 2023

Eurovíziós Dalfesztivál Magyarország 2024, fogadás és szorzók

Az Eurovíziós Dalfesztivál 1956-os fennállása óta mindössze egyetlen alkalommal, 2020-ban nem került megrendezésre. Mára az Eurovíziós Dalfesztivál a legrégebben futó ...
Book of Ra

Legjobb kocsmai régi nyerőgépes játékok 2024

A különböző szórakozóhelyek és italozók legjobb kocsmai nyerőgépes játékairól talán mindannyiunknak vannak emlékei és rögtön beugrik valami. Ezek hatalmas népszerűségnek ...
SG Casino főoldal

SG Casino promóciós kód és vélemények Magyarország 2024

Az SG Casino egy viszonylag új online kaszinó, ami játékok százaival és különböző kihagyhatatlan promóciókkal várja a játékosokat. Az SG ...
bet365-fooldal2

Bet365 bónuszkód Magyarország 2024: B2CBET

Ha szereted az izgalmakat, figyelmedbe ajánljuk a Bet365 bónuszkód B2CBET használatát, melyet a brit Bet365 online fogadóirodában válthatsz be. Ebben ...