Postopek nakupa Bitcoina v udobju vašega doma ne bi smel trajati več kot 10 minut od začetka do konca. Vse, kar morate storiti, je odpreti račun pri reguliranem borznem posredniku za Bitcoine, položiti nekaj sredstev in vnesti svoj vložek.

Če ste začetnik, vam bo ta vodnik predstavil, kako kupiti Bitcoin na varen in stroškovno učinkovit način.

Kje kupiti Bitcoin – najboljše platforme 2024

Če se sprašujete, kje kupiti Bitcoin na spletu in kako na splošno vstopiti v svet kriptovalut, obstaja na desetine platform za trgovanje s kriptovalutami, ki podpirajo takojšnje načine plačila. To pomeni, da lahko pri financiranju svojih dolgoročnih naložb v kriptovalute izberete želeno možnost plačila.

Vendar morate biti pozorni na to, kakšne provizije zaračunava zadevna platforma in ali jo ureja ugleden finančni organ. Za trgovce s kriptovalutami, ki iščejo najboljše kovance v letu 2024, je BTC eno od vodilnih digitalnih sredstev, ko gre za trgovanje s kriptovalutami.

Če se odločate za nakup Bitcoina, upoštevajte pet spodaj pregledanih platform.

1. MEXC – Globalna borza, ki se ponaša z robustno platformo z več kot 10 milijonov uporabnikov

Družba MEXC Global, ustanovljena leta 2018, si je v nenehno razvijajoči se kriptografski pokrajini ustvarila svojo nišo. Ponaša se z robustno platformo, ki več kot 10 milijonom uporabnikov v več kot 170 državah omogoča navigacijo po dinamičnem svetu digitalnega premoženja.

MEXC se je uveljavil kot močan igralec v areni borz kriptovalut, ki priteguje pozornost tako novih kot izkušenih trgovcev. Namen tega pregleda je razčleniti platformo MEXC, preučiti njene možnosti trgovanja, strukturo pristojbin, varnostne ukrepe in splošno uporabniško izkušnjo.

Z vključevanjem bistvenih ključnih besed in zagotavljanjem niansirane analize ponujamo dragocene vpoglede tistim, ki razmišljajo o MEXC za svoje potrebe trgovanja s kriptovalutami.

MEXC-jeva ničodstotna provizija za trgovanje je pomembna privlačnost za trgovce in poudarja njegovo zavezanost zagotavljanju stroškovno učinkovitih možnosti trgovanja.

MEXC

V kombinaciji z minimalno provizijo za izplačilo v višini 0,0003 BTC ponuja ekonomično pot za upravljanje kripto sredstev.

Poudarjena je MEXC-jeva platforma za promptno trgovanje, ki ponuja ničelne provizije za trgovanje, kar je pomembna prednost v primerjavi z drugimi platformami.

Takšna struktura provizij omogoča trgovcem, da povečajo svoj dobiček, zlasti kadar se ukvarjajo s trgovanjem v velikem obsegu.

Platforma podpira raznoliko paleto kriptovalut, kar trgovcem zagotavlja prilagodljivost pri trgovanju z glavnimi kovanci in manj znanimi altcoini.

2. Binance – Priljubljena borza z več kot 100 milijonov uporabnikov po vsem svetu

Binance je borza kriptovalut, ki je začela delovati leta 2017. Platformo uporablja več kot 100 milijonov ljudi, vsak dan pa omogoča trgovanje v vrednosti več milijard dolarjev. Binance nakup Bitcoina podpira z debetnimi/kreditnimi karticami. Vendar vam bo zaračunana precej draga provizija, ki znaša 4,5 % zneska transakcije.

Ko boste z naloženimi sredstvi kupili Bitcoin, vam bo zaračunana provizija za takojšen nakup v višini 0,5 %. Po drugi strani pa provizije za promptno trgovanje na glavni borzi Binance znašajo le 0,10 %. To je zelo konkurenčno, zato je lahko borza Binance dobra izbira, če  trgujete s kriptovalutnimi pari.

Za izkušene vlagatelje Binance ponuja storitve na prostem trgu ter napredno platformo za trgovanje z izboljšanimi orodji in funkcijami za analizo. Poleg tega ponuja najnižje transakcijske provizije v panogi, kjer lahko kupite tudi Celo in druge priljubljene nove kriptovalute kot je Terra Luna.

3. Gate.io – Globalna kripto borza, ki ponuja več kot 1700 kriptovalut

Globalna borza kriptovalut Gate.io ponuja več kot 1.700 kriptovalut, NFT in storitev menjave za trgovce. Digitalno premoženje lahko kupite in prodate prek promptnega trgovanja, trgovanja s finančnim vzvodom, terminskih pogodb in skladov ETF.

Portal Gate.io je primeren tako za začetnike kot napredne trgovce in ponuja več programov za zaslužek. Borza kriptovalut uporablja tudi več rešitev veriženja blokov vključno s tehnologijo navzkrižnih naslovov kriptovalut, vročim in hladnim shranjevanjem denarnic, tehnologijo zaščite varnosti z več podpisi in tehnologijo prenosa sredstev v realnem času , da so sredstva in transakcije njenih uporabnikov varni.

Gate.io ponuja obsežen katalog izobraževalnih vodnikov, blogov, tokov in novic, primernih za začetnike in napredne trgovce.

Gate.io

Oddelek “območje za začetnike” na spletnem mestu ponuja vodnike o različnih temah, kot sta nakup kriptovalut in kako izvajati promptno trgovanje.

Gate.io vam omogoča trgovanje s kriptovalutami, terminskimi pogodbami, ETF in NFT za druge kriptovalute (npr. menjava bitcoina za dogecoin in obratno).

ETF-ji Gate.io so sestavljeni iz glavnih kriptovalut, kot sta Bitcoin in Ethereum. Platforma ponuja takojšnje trgovanje z več kot 20 fiat valutami.

Uporabite lahko tudi trgovalne bote, ki uporabljajo različne kvantitativne strategije (samodejne in prilagojene možnosti), da posnemajo najboljše zaslužkarje Gate.io.

4.  Margex – Kripto borza, ki ponuja celovito izkušnjo tako začetnikom kot strokovnjakom

Zgodovina podjetja Margex sega v čas, ko je kolektiv strokovnjakov navdušen nad ustvarjanjem učinkovite trgovalne izkušnje za trgovce. Platforma omogoča dostop do obsežnega izbora kripto parov ter naprednih možnosti trgovanja v varnem okolju.

Margex si prizadeva ponuditi celovito izkušnjo, ki je namenjena tako novincem kot izkušenim udeležencem na trgu. Podjetje Margex je začelo z vizijo poenostavitve izkušenj pri trgovanju s kriptovalutami, ki se je odtlej oblikovala na podlagi tržnih trendov.

Margex

Margexov razvoj je vzporeden z razvojem sveta digitalnega premoženja; regulativne spremembe, tehnološki napredek in spremenljivi interesi vlagateljev imajo ključno vlogo.

Ker industrija kriptovalut dozoreva, je Margex razvil svojo ponudbo, da bi zadovoljil vse bolj zahtevno bazo uporabnikov, ne da bi pri tem odtujil novince na trgu.

Margex na svoji platformi podpira trgovanje z več kot 10 kriptovalutami. Ta borza trenutno podpira 9 od 30 kriptovalut z največjo tržno kapitalizacijo.

5. PrimeXBT – Vsestranska trgovalna platforma, ki jo odlikuje celovita ponudba, saj uporabnikom omogoča trgovanje s kriptovalutami, terminskimi pogodbami na kriptovalute in tradicionalnimi finančnimi instrumenti

Z uporabniku prijaznim vmesnikom in enostavnim postopkom nastavitve računa lahko tudi začetniki hitro začnejo trgovati na PrimeXBT.

Drsni sistem finančnega vzvoda platforme omogoča trgovcem dostop do 100-kratnega finančnega vzvoda za trgovanje s kriptovalutami in do 1000-kratnega finančnega vzvoda za tradicionalna sredstva, kar povečuje njihov potencial za dobiček ob hkratnem obvladovanju tveganja.

Funkcija trgovanja s kripto terminskimi pogodbami PrimeXBT uporabnikom omogoča dostop do širokega nabora kriptovalut in trajnih pogodb, kar jim omogoča, da izkoristijo tržna nihanja z visokim finančnim vzvodom.

Napredna orodja platforme za upravljanje tveganj, sistem prilagodljivega kritja in integracija s programom TradingView izboljšujejo trgovalno izkušnjo in uporabnikom omogočajo sprejemanje informiranih odločitev.

PrimeXBT

Poleg kripto terminskih pogodb PrimeXBT ponuja tudi CFD-je na tradicionalna sredstva, vključno z delniškimi indeksi, blagom, forexom in kovinami, kar trgovcem zagotavlja raznolike priložnosti za zaščito pred nestanovitnostjo trga in razpršitev njihovih portfeljev.

Modul covesting platforme uporabnikom omogoča kopiranje trgovalnih strategij uspešnih trgovcev, kar spodbuja sodelovalno trgovalno okolje in potencialno povečuje dobiček.

PrimeXBT z zanesljivimi varnostnimi ukrepi, preglednimi strukturami pristojbin in zavezanostjo zasebnosti uporabnikov daje prednost varnosti in zadovoljstvu svojih uporabnikov.

Kanali za podporo strankam platforme, vključno s klepetom v živo in elektronsko pošto, zagotavljajo, da uporabniki po potrebi dobijo pravočasno pomoč.

Na splošno je platforma PrimeXBT pozicionirana kot vodilna platforma za maržno trgovanje, ki s svojimi inovativnimi funkcijami, uporabniku prijaznim vmesnikom in široko izbiro sredstev zadovoljuje tako nove kot izkušene trgovce.

6. OKX – Kripto borza s kriptovalutami z nizkimi pristojbinami in raznolikimi storitvami

OKX je podjetje za kriptovalute, ki ponuja borzo kriptovalut in vrsto dodatnih storitev. Borza s sedežem na Sejšelih je široko dostopna uporabnikom po vsem svetu.

OKX je lahko dobra izbira za globalne trgovce s kriptovalutami, ki želijo kupovati in prodajati z nizkimi menjalnimi provizijami.

Z računom na borzi OKX lahko kriptovalute preprosto kupujete s kartico, bančnim računom ali mobilno denarnico. V nekaterih primerih ponuja tudi izjemno visoke donose, če sodelujete v funkcijah stavljenja ali varčevanja.

OKX

Čeprav ni največja borza kriptovalut, dobro podpira veliko število valut in širok nabor storitev. Če želite upravljati svoje dejavnosti s kriptovalutami z eno prijavo, bi lahko OKX izpolnil vaše potrebe.

OKX razdeli valute na različne cenovne ravni, ki se razlikujejo glede na obseg trgovanja in imetje na računu. Za promptno trgovanje boste največ plačali 0,10 %.

Trgovci z velikim obsegom trgovanja in tisti z velikim deležem v valuti OKB so lahko upravičeni do popustov. Terminske pogodbe, zamenjave in opcije imajo lastne tarife z različnimi provizijami.

7. eToro – Najboljša platforma za nakup Bitcoinov v letu 2023

eToro je priljubljena naložbena platforma, ki je začela delovati leta 2007 in zdaj ponuja storitve več kot 28 milijonom strank. Pri eToro lahko kupite Bitcoin z nizkimi pristojbinami, nato pa lahko svoje BTC shranite v kripto denarnici Toro money.

Platformo urejajo SEC, FCA, ASIC in CySEC ter je registrirana pri FINRA. Račun lahko preprosto odprete v manj kot petih minutah in položite denar z debetno/kreditno kartico, ACH ali bančnim nakazilom. To pomeni, da lahko Bitcoine kupite z bančnim računom, e-denarnico ali debetno kartico.

Zaradi tega je eToro izjemno ugodna možnost če želite kupiti Bitcoin s fiat valuto. Ko opravite polog, lahko kriptovaluto kupite samo na podlagi razmika, tj. razlika med nakupno in prodajno ceno.

Če želite poleg Bitcoina vlagati tudi v druge kriptovalute, eToro podpira več kot 75 kovancev in žetonov. To pomeni, da lahko kupite Solana, Binance Coin, Ethereum, Dogecoin, Axie Infinity, AAVE, Decentraland, Quant, Litecoin, the Graph, Cardano, Polkadot in druge.

Vlagate lahko tudi v pametni portfelj, ki je osredotočen na kriptovalute in ga upravlja eToro ter vsebuje široko košarico digitalnih žetonov. Poleg tega lahko uporabite tudi orodje Copy Trading, ki vam omogoča samodejno kopiranje uspešnih eToro trgovcev, kar je idealno za začetnike. Kar zadeva minimalne zneske na računu, lahko kot vlagatelj iz Slovenije nakažete že od 50 dolarjev. 50 USD je tudi najmanjši znesek Bitcoinov, ki jih lahko kupite. Prav tako vas bo razveselilo, da eToro ponuja tudi eno najboljših kreditnih kartic za kriptovalute na trgu.

Kar zadeva načine plačila, eToro podpira široko paleto možnosti. Tako lahko uporabniki zlahka kupijo bitcoine s kreditno kartico, PayPalom, bančnim nakazilom.

8. Coinbase – Odlična platforma za začetnike pri nakupu Bitcoina

Če se sprašujete, kje najlažje kupiti Bitcoin, je platforma Coinbase prijazna do začetnikov in ena najboljših borz, na voljo tudi v Sloveniji. Coinbase vam s svojim čistim vmesnikom brez žargona omogoča enostavno odprtje računa. Ko končate postopek preverjanja identitete, lahko sredstva brezplačno prenesete prek ACH.

Ko je denar nakazan na vaš račun Coinbase, lahko kupite Bitcoine s provizijo 1,49 %. Čeprav se to zdi drago, Coinbase zaračuna še več, če Bitcoine kupite z debetno/kreditno kartico, provizija znaša skoraj 4 %. Vendar pa vam ta možnost omogoča takojšen nakup Bitcoina. Na platformi Coinbase so na voljo tudi drugi trgi digitalnih valut, če želite raznovrstno ponudbo. To pomeni, da se lahko iz udobja svojega doma izpostavite najbolj podcenjenim kriptovalutam na trgu v letu 2023.

Tudi Coinbase je dobra možnost za shranjevanje žetonov Bitcoin. Platforma od vseh uporabnikov zahteva, da za prijavo opravijo dvostopenjski postopek preverjanja. Poleg tega se 98 % vseh sredstev strank hrani v kripto denarnicah in poskus prijave z nove naprave ali naslova IP zahteva dodaten korak preverjanja.

Poleg tega Coinbase podpira široko paleto digitalnih sredstev, kar pomeni, da lahko Ethereum, Dogecoin in druge priljubljene altcoine kupite s pametne naprave.

9. Kraken – Varna kripto platforma, kjer lahko Bitcoin kupite z bančnim nakazilom

Zadnja priljubljena platforma, ki zagotavlja ugoden nakup Bitcoina, je Kraken. Ta spletna menjalnica je bila prvič vzpostavljena leta 2013, zato je ena najbolj uveljavljenih platform v tej panogi. Stranke lahko v nekaj minutah odprejo račun in nato sredstva nakažejo z domačim bančnim nakazilom. Najmanjši depozit za začetek poslovanja na borzi Kraken je odvisen od finančne institucije, pri kateri imate banko.

Ko bančno nakazilo prispe na vaš račun Kraken, kar običajno traja od 0 do 1 delovnega dne, lahko kupite Bitcoin s provizijo v višini le 0,26 %. Če trgujete z velikimi zneski, se bo vaša provizija zmanjšala. Poleg Bitcoina Kraken podpira več kot 50 drugih digitalnih valut.

Ali je zdaj čas za nakup Bitcoina?

Bitcoin pogosto velja za najboljšo kriptovaluto, v katero lahko vlagate. Če pa se sprašujete kdaj je pravi čas za nakup Bitcoina, mora vaša naložbena odločitev temeljiti na neodvisnih raziskavah.

Čeprav lahko poskušate dobro časovno opredeliti trg, je najboljši način vstopa na trg strategija povprečenja stroškov v dolarjih, ki jo podrobneje pojasnjujemo v nadaljevanju.

Še ena stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da je Bitcoin izjemno nestanoviten, zato boste verjetno doživeli hitra nihanja cen. Posledično so platforme razvile Bitcoin robot, ki omogočajo avtomatizirano trgovanje in spremljanja gibanj cen. Posledično lahko pridobite bolj natančen vpogled na podlagi katerega sprejmete racionalne odločitve. Najboljši kripto roboti, kot je Bitcoin Prime, vam omogočajo špekuliranje na gibanje cen kriptovalut prek CFD-jev. Če želite izvedeti več o Bitcoin robotih, potem vam priporočamo, da si zdaj ogledate ali poglobljen pregled Bitcoin Profit.

Najboljši način, da se temu zoperstavite, je strategija “kupi in drži”, kar pomeni, da boste dolgoročno obdržali svoje žetone BTC. S tem boste lahko preživeli nestanovitne valove, s katerimi se redno srečujejo trgi kriptovalut.

Prednosti nakupa Bitcoina

Preden se naučite, kako kupiti Bitcoin, morate razmisliti, ali je ta razred premoženja primeren za cilje vašega portfelja.
V spodnjih razdelkih obravnavamo pet ključnih razlogov, zakaj si toliko vlagateljev v Sloveniji in drugod po svetu želi pridobiti izpostavljenost Bitcoinu.

Ogromna rast od leta 2009 naprej

Če danes želite kupiti Bitcoin, potem to verjetno počnete zato, ker upate, da boste s svojo naložbo dosegli znatne donose. To je nekaj, kar je Bitcoin dosegel, odkar je bil leta 2009 uveden na trg.

V prvih nekaj letih je bilo na primer mogoče Bitcoin kupiti po manj kot dolar na žeton. Še v začetku leta 2017 se je ta digitalna valuta prodajala po ceni le 1 000 USD.

To pomeni, da bi bil vaš denar, če bi investirali leta 2017 in vztrajali, dokler Bitcoin leta 2021 ne bi dosegel najvišje vrednosti 69.000 USD, vreden skoraj 7.000 % več.

Nakup ob padcu cene

Morda je najboljši način za nakup Bitcoina, ko padejo širši trgi kriptovalut. To se zgodi, ko cena Bitcoina doživi trend upadanja.
Čeprav to neizkušene vlagatelje pogosto prestraši, vam bo nakup v času padca omogočil vstop na trg s popustom.

Zgoraj smo na primer omenili, da je Bitcoin leta 2021 dosegel vrednost 69.000 dolarjev. Januarja 2023 pa je digitalni žeton dosegel najnižjo vrednost 20.000 USD. To je približno 70-odstotno znižanje glede na najvišje vrednosti vseh časov.

Na tem trgu je veliko priložnosti za nakup padca, saj Bitcoin in druge kriptovalute redno doživljajo nestanovitna nihanja cen.

Omejena zaloga

Vse svetovne valute – ameriški dolar, evro ali britanski funt, doživljajo inflacijo. To je v veliki meri posledica denarne in fiskalne politike centralnih bank, ki povzroča tako imenovano tiskanje denarja.

Vendar v primeru Bitcoina z njegovo ponudbo ne more manipulirati nobena posamezna oseba ali organ. Nasprotno, novi Bitcoini se avtomatično rudarijo vsakih 10 minut.

Tako bo ostalo do približno leta 2140, ko bo skupna ponudba omejena na 21 milijonov žetonov. Z naložbenega vidika to pomeni, da kupujete sredstvo, ki se v mnogih pogledih ne razlikuje preveč od zlata.

Konec koncev imata tako Bitcoin kot zlato fiksno ponudbo, zato ju številni tržni komentatorji označujejo kot hranilnika vrednosti.

Hitre in decentralizirane transakcije

Čeprav Bitcoin ni najučinkovitejše omrežje veriženja blokov, so čezmejne transakcije še vedno veliko hitrejše od tradicionalnih načinov plačevanja. Na primer, ne glede na to, kje se nahajata pošiljatelj in prejemnik, transakcije z Bitcoini trajajo le 10 minut.

Poleg tega pristojbine običajno znašajo manj kot 5 dolarjev na transakcijo. To velja ne glede na to, koliko sredstev se pošilja.
Druga pomembna prednost pošiljanja in prejemanja transakcij prek omrežja Bitcoin je, da je sistem popolnoma decentraliziran. To ponovno pomeni, da omrežja ne more nadzorovati nobena oseba, organ, centralna banka ali vlada.

Nakupi majhnih enot

Še ena bistvena prednost nakupa Bitcoinov je, da je digitalno valuto mogoče razdeliti na dele. To pomeni, da lahko kupite le majhen del enote Bitcoina.

Na primer, če bi bila cena Bitcoina 40.000 USD in bi se odločili za naložbo 40 USD, bi v tem primeru kupili 0,1 % enega žetona.

To je idealno za tiste, ki želijo preizkusiti trgovanje z Bitcoini, ne da bi pri tem tvegali velike vsote denarja. To vam omogoča, da se vključite v strategijo povprečenja dolarskih stroškov.

Služenje z obrestmi

Vse več platform zdaj ponuja kripto račune za najrazličnejše kovance, vključno z Bitcoinom, kar vam omogoča pasivni zaslužek od vaših kriptovalut. Če iščete najboljši račun z obrestmi za Bitcoin, platforma za kripto obresti Aqru ponuja spremenljivo obrestno mero za vloge BTC.

Nakupi z Bitcoinom

Z Bitcoinom lahko kupujete vse od Rolexove ure do nepremičnin in plačujete pri velikih trgovskih verigah.

Načini plačila pri nakupu Bitcoina

Ko ste Bitcoin preučili od začetka do konca in se odločili za naložbo, morate razmisliti, za katero plačilno metodo se boste odločili.
Najboljši načini nakupa Bitcoina v Sloveniji so opisani v nadaljevanju.

Paypal

Nekateri spletni posredniki vam omogočajo nakup Bitcoina s Paypalom. Ker pa je Paypal medtem že sam vstopil na trg kriptovalut, ne boste imeli veliko platform, med katerimi bi lahko izbirali.

Glede na to eToro omogoča depozite Paypal pri najmanjšem znesku le 50USD, plačila v USD pa se knjižijo brez provizije.

Kreditna ali debetna kartica

Nekatere borze kriptovalut in posredniki, o katerih smo govorili danes, vam omogočajo takojšen nakup Bitcoina s kreditno/debetno kartico.

Čeprav je to morda najbolj priročen način plačila, ki ga lahko izberete, je znano, da so transakcije s kreditnimi/debetnimi karticami pri nakupu Bitcoina drage.

Prej smo na primer omenili, da Coinbase in Binance zaračunavata 3,99 % in 4,5 % za plačila s kreditno/debetno kartico.

Po drugi strani pa eToro dovoljuje pologe s kreditnimi/debetnimi karticami, ki so financirani v ameriških dolarjih, brez pristojbin.

Neteller ali Skrill

Ko razmišljate o tem, kako kupiti Bitcoin, lahko uporabite tudi elektronsko denarnico, kot sta Neteller ali Skrill.

Kot je navedeno v zgornjih razdelkih, eToro omogoča pologe z e-denarnico že od 50 dolarjev naprej, vaše plačilo pa bo takoj knjižno nakazano.

Kakšen je najboljši način za nakup Bitcoina?

Upoštevati morate tudi različne platforme, ki so prisotne na področju naložb v Bitcoin.

Številni neizkušeni vlagatelji na primer zamenjujejo borze Bitcoin in posrednike kot dve enaki stvari.
Čeprav vam obe vrsti platform omogočata dostop do trgov Bitcoinov, se način izvedbe vaše transakcije dejansko razlikuje.

Kaj so kripto signali?

Ste se kdaj vprašali, kako kupiti BTC z uporabo najboljših kripto signalov? Kripto signali so ideje za trgovanje, ki jih pošiljajo napredni vlagatelji v kriptovalute in ki vas obvestijo kdaj kupiti ali prodati določeno kriptovaluto po določeni ceni in ob določenem času.

Najboljši kripto signali temeljijo na različnih kazalnikih, kot so trendne novice, tehnična in temeljna analiza, bikovski in medvedji trgi ter razpoloženje vlagateljev.

Borza Bitcoinov

Velika večina platform za trgovanje z Bitcoini deluje kot borza kriptovalut. Poenostavljeno to pomeni, da zadevna borza deluje kot posrednik med kupci in prodajalci.

Predpostavimo na primer, da želite kupiti Bitcoin za ameriške dolarje. Da bi se ta transakcija izvedla na borzi kriptovalut, bi vam moral uporabnik prodati svoje žetone BTC v zameno za USD.

Izbrana borza pa bi vam po izvršitvi posla zaračunala provizijo. Ključna težava pri borzah Bitcoina je, da številne platforme niso regulirane.

Čeprav je to morda všeč tistim, ki želijo kupiti Bitcoin na anonimen način, nikoli ne morete biti povsem prepričani, da so vaš denar in digitalni žetoni varni.

Poleg tega vam bodo neregulirane borze Bitcoin pogosto omogočale le polog sredstev v kriptovaluti, kar pomeni, da ne boste mogli uporabiti debetne/kreditne kartice ali opraviti bančnega nakazila.

Nakup Bitcoina preko posrednika

Če se prvič učite, kako kupiti Bitcoin v Slovenij, je morda najbolje uporabiti posrednika. V nasprotju z borzami so posredniki med vami in trgi kriptovalut. In kot taki lahko Bitcoine kupite takoj, neposredno pri posredniku.

Uporaba posrednika je daleč najlažji in, kar je še pomembneje, najvarnejši način spletnega nakupa Bitcoina. Posrednike, kot je eToro, na primer ureja več licenčnih organov, med njimi je tudi komisija za vrednostne papirje in borzo. To pomeni, da ste lahko prepričani, da so vaša sredstva in digitalno premoženje v varnih rokah.

 • Druga bistvena prednost uporabe posrednika za nakup bitcoinov je, da lahko ameriške dolarje nakažete z različnimi plačilnimi metodami.
 • Kraken, na primer, podpira bančna nakazila. eToro, Coinbase in Binance ponujajo tudi podporo za plačila z debetnimi/kreditnimi karticami.

Pri nakupu Bitcoinov morate upoštevati tudi možnosti shranjevanja. Ko uporabljate borzo, vas spodbujamo, da svoja digitalna sredstva umaknete v zasebno denarnico, kar je za začetnike lahko zmedeno.

Po drugi strani pa lahko pri nakupu Bitcoina z uporabo posrednika, ki ga ureja SEC, kot je eToro, žetone varno pustite v svojem portfelju. To preprosto pomeni, da bo eToro zadolžen za varovanje vaših žetonov.

Decentralizirana borza (DEX)

Čeprav velika večina trgovanja z Bitcoini poteka prek centraliziranih borz in borznih posrednikov, je treba omeniti tudi vzpon decentraliziranih borz (DEX). Skratka, te platforme vam omogočajo, da Bitcoine kupite neposredno od prodajalca, ne da bi šli prek tretje osebe.

Ključna težava decentraliziranih borz je, da niso regulirane. Poleg tega je obseg trgovanja na borzah DEX v primerjavi s tradicionalnimi borzami in posredniki še vedno zelo majhen. To kot tako pomeni, da raven likvidnosti pogosto ne zadošča za olajšanje trgovanja.

Cena Bitcoina

Pri raziskovanju cene Bitcoina boste hitro opazili, da se s tem digitalnim premoženjem običajno trguje v ameriških dolarjih. To se ne razlikuje preveč od načina določanja cen blaga, kot so zlato, srebro, pšenica, nafta in zemeljski plin.

Podobno kot pri blagu tudi ceno digitalnih valut, kot je Bitcoin, določata povpraševanje in ponudba. To pomeni, da se bo vrednost Bitcoina zvišala, ko ga bo kupovalo vedno več ljudi. Ko pa bo prodajni pritisk večji od novih nakupnih naročil, se bo njegova cena znižala.

Glede na preteklo gibanje cen smo že omenili, da se je z Bitcoinom sprva trgovalo po ceni, nižji od 1 USD. V času pisanja vodnika se Bitcoin cena giblje okoli 40 000 USD.

Druga stvar, ki jo je treba omeniti v zvezi s ceno Bitcoina, je, da se z njo ne trguje na centraliziranih borzah. To je v popolnem nasprotju s tradicionalnimi delnicami, saj kotirajo na centraliziranih nadzorovanih borzah, kot sta NYSE ali NASDAQ.
Zaradi tega boste opazili, da lahko cene Bitcoina na različnih borzah nekoliko nihajo. To razlikovanje bo minimalno, vsako vrzel v ceni pa bodo hitro izkoristili tržni arbitri.

Napovedovanje cene Bitcoina

Če želite raziskati napovedi cen Bitcoina, vam možnosti ne bo zmanjkalo. To pomeni, da je internet poln analiz o tem, v katero smer se bo cena Bitcoina v bližnji prihodnosti verjetno gibala.

Vendar pa se pri tem lahko motite, napovedi o ceni Bitcoina se le redko uresničijo. Še več, medtem ko boste zlahka našli članke, ki pojasnjujejo, da se bo vrednost Bitcoina povečala, boste enako našli tudi napovedi cene, ki zagovarjajo ravno nasprotno.

Glede na je digitalne valute bolje obravnavati z dolgoročno strategijo, kot pa se osredotočati na napovedi cene Bitcoina.
Z drugimi besedami, če verjamete, da se bo vrednost Bitcoina sčasoma še naprej povečevala, vam bo dolgoročno imetje omogočilo, da se izognete nestanovitnim cenovnim skokom.

Kdaj je pravi čas za nakup Bitcoina?

Ste se kdaj vprašali, ali je za nakup Bitcoina leta 2023 že prepozno? Prej smo na kratko omenili, da je namesto poskusa časovne uskladitve trga najbolje razmisliti o povprečju dolarskih stroškov svojih naložb.

V najosnovnejši obliki to pomeni, da se zavežete k naložbenemu načrtu rednih, manjših nakupov. Na primer, ob koncu vsakega meseca lahko kupite Bitcoin v vrednosti 300 dolarjev. Ali pa vsak teden kupite 75 dolarjev Bitcoina.

Tukaj je kratek primer, ki vam bo pomagal razumeti to metodo:

 • V prvem mesecu kupite Bitcoin v vrednosti 300 USD po ceni žetona 40 000 USD.
 • V drugem mesecu kupite Bitcoin v vrednosti 300 USD po ceni žetona 50 000 USD.
 • V tretjem mesecu kupite 300 dolarjev Bitcoin po ceni žetona 30 000 dolarjev.
 • V četrtem mesecu kupite Bitcoin v vrednosti 300 USD po ceni žetona 30 000 USD.

Pri štirih mesečnih naložbah po 300 USD je povprečna nakupna cena 37.500 USD. Dobra stran povprečnih stroškov je, da sčasoma sledite širšemu razpoloženju na trgu. To pomeni, da boste ob padajočem trendu Bitcoina s cenejšimi nakupi zmanjšali povprečne stroške svojega naložbenega portfelja. Po drugi strani pa boste v času, ko se bo cena Bitcoina povečevala, vlagali takrat, ko bodo cene naraščale.

Nakup Bitcoina ob padcu cene

O nakupu Bitcoina med padcem cene smo govorili že prej v tem članku. Če povzamemo, je to način, s katerim nekateri vlagatelji iščejo pravi čas na trgu.

Vendar pa zgodovina kaže, da je podobno kot na tradicionalnih delniških trgih, povprečje dolarskih stroškov z vidika dobička veliko bolj učinkovito kot nenehno kupovanje ob padcih cene Bitcoina.

To pa zato, ker lahko ob dolgotrajnem trendu naraščanja Bitcoina zamudite priložnost. Navsezadnje verjetno ne boste opravili novega nakupa, dokler cena ne bo spet padla.

Kako varno kupiti Bitcoin?

Obstaja več načinov, kako lahko zagotovite varen nakup Bitcoina. Ne le v smislu uporabe reguliranih posrednikov za izvedbo nakupa, temveč tudi v smislu varnosti kripto denarnice.

Tukaj je opisano, kaj morate vedeti, če želite varno kupiti in hraniti Bitcoine.

Regulirani borzni posredniki

Samoumevno je, da je najvarnejši način spletnega nakupa Bitcoina prek reguliranega spletnega posrednika.
To je eden od razlogov, zakaj za naložbeni proces v Bitcoine raje uporabljamo eToro, saj platforma izpolnjuje zgoraj navedena merila. Za še večji nadzor je eToro licenciran tudi s strani regulatorjev v Evropi in Avstraliji.

Če uporabljate reguliranega borznega posrednika, ne boste mogli anonimno kupiti Bitcoina. Posrednik bo namreč moral s preverjanjem vaše identitete upoštevati predpise o preprečevanju pranja denarja.

To lahko preprosto storite tako, da naložite kopijo osebnega dokumenta.

Previdnost pri provizijah

Za varen nakup Bitcoina v Sloveniji morate dobro poznati pristojbine, ki jih plačujete. Nekateri načini nakupa Bitcoina so namreč lahko dragi.

Najpomembnejše pristojbine, na katere morate biti pozorni, so:

 • Provizija: To je provizija, ki jo zaračunajo posredniki in borze pri nakupu in prodaji Bitcoina.
 • Razpon: Cena, ki jo je treba plačati, da bi se lahko razširili na borzo, in cena, ki jo je treba plačati. To je pristojbina, ki jo je najtežje oceniti, pri njej pa se upošteva pribitek med nakupno in prodajno ceno, ki jo ponuja izbrana platforma. Pri eToro, na primer, se razpon začne pri samo 0,75 %.
 • Debetne/kreditne kartice: Če se odločite za nakup Bitcoina z debetno/kreditno kartico, pričakujte, da boste pri izbranem posredniku plačali od 3 do 5 %. Pri tem se lahko plačilu pristojbine za transakcijo v celoti izognete, če uporabljate storitev eToro pri vplačilu sredstev v ameriških dolarjih.

Pri nakupu Bitcoina se morate izogibati tudi bankomatom za kriptovalute. V povprečju vam bodo namreč zaračunali od 10 do 20 % provizije.

Poleg tega ta pristojbina pogosto ni objavljena. Namesto tega je pristojbina navedena v skupnem znesku BTC, ki ga boste prejeli.
Če je na primer dejanska tržna cena 40.000 USD in bankomat za Bitcoine zaračuna 20-odstotno pristojbino, dejansko plačate 48.000 USD na žeton. In tako bi se morala vrednost Bitcoinov povečati za 20 % samo zato, da bi se vam izplačala.

Shranjevanje Bitcoina

Ko opravite nakup Bitcoinov, se morate odločiti, kako boste hranili žetone. V mnogih primerih, razen v izjemnih primerih, kot je Coinmama, lahko svoje žetone BTC pustite na platformi, na kateri ste opravili nakup.

To je lahko varna in priročna možnost, če uporabljate reguliranega in zaupanja vrednega posrednika, kot sta eToro ali Coinbase. Če pa svoje žetone pustite na nelicencirani platformi, s tem ogrožate svoja sredstva.

Na primer, samo v letu 2021 je bilo ocenjeno, da je bilo s centraliziranih in decentraliziranih borz ukradenih za več kot 4 milijarde dolarjev digitalnih sredstev.

Varnost kripto denarnice

Čeprav je hranjenje žetonov Bitcoin pri reguliranem posredniku, kot je eToro, morda najboljša možnost shranjevanja, bi nekateri morda raje ohranili 100-odstotni nadzor nad svojim digitalnim premoženjem. V tem primeru si lahko omislite umik žetonov v zasebno denarnico.

Ne glede na to, katero vrsto denarnice izberete (mobilno, namizno itd.), morate upoštevati vrsto varnostnih protokolov. To vključuje ustvarjanje močnega gesla/PIN in zagotavljanje, da zasebne ključe hranite zapisane na papirju na varnem mestu.

Poleg tega je pomembno, da se izogibate klikanju na neznane povezave v napravi, v kateri je shranjena vaša kripto denarnica.

Ohranite razumno višino svojega vložka

Še en nasvet za varen nakup Bitcoinov je, da razumno razmislite o svojih naložbenih vložkih. Preprosto povedano to pomeni, da nikoli ne vlagajte več, kot si lahko privoščite izgubiti.

Da bi to dosegli, boste morali uporabiti posrednika, ki podpira majhne minimalne depozite in nizke naložbe. Pri eToro, na primer, morate v Bitcoine položiti in vložiti le 50 USD.

Ali lahko kupite Bitcoin brez osebnega dokumenta?

Že prej smo omenili, da boste morali pri spletnem nakupu Bitcoinov pri reguliranem posredniku opraviti postopek preverjanja identitete, tako da boste naložili kopijo osebnega dokumenta.

To velja tudi za neregulirane borze, ki sprejemajo vloge v obliki ameriških dolarjev. Glede na to vam številne borze kriptovalut omogočajo anonimno trgovanje. Edini zadržek pri tem je, da boste morali sredstva položiti s kriptovaluto.

To pomeni, da boste morali za nakup Bitcoina brez dokumentov za preverjanje svoj račun napolniti z drugim digitalnim premoženjem, kot je Ethereum. Nato boste morali svoje žetone ETH zamenjati za BTC.

Kako kupiti Bitcoin na spletu – navodila

Če vam prejšnji hitri vodnik o nakupu Bitcoina v Sloveniji ni bil dovolj natančen, v nadaljevanju podrobneje pojasnjujemo postopek korak za korakom.

1. korak: Odprite račun

Najprej morate registrirati račun pri eToro. Pri tem morate vnesti nekaj osnovnih podatkov o sebi, kot so ime, datum rojstva in državljanstvo. Prav tako morate vnesti in preveriti svoj e-poštni naslov in številko mobilnega telefona.

2. korak: Naložite osebni dokument

Z uporabo reguliranega spletnega posrednika, kot je eToro, boste imeli dostop do depozitov in izplačil v ameriških dolarjih.
Vendar pa to pomeni tudi, da morate naložiti kopijo osebnega dokumenta. Ko boste naložili jasno kopijo svojega dokumenta, ga bo eToro lahko takoj preveril.

3. korak: Naložite sredstva

Zdaj lahko na svoj račun eToro naložite sredstva, to lahko naredite na več različnih načinov. To vključuje vse od debetnih/kreditnih kartic in ACH do Paypala in bančnih nakazil.

4. korak: iskanje BTC

V iskalno vrstico na vrhu zaslona vnesite “BTC”.
Ko se pod iskalno vrstico prikaže Bitcoin, kar je na zgornji sliki, lahko kliknete na gumb “Trade”.

5.korak: Nakup Bitcoinov

Na koncu morate oddati naročilo za nakup, da bo eToro vedel, da želite vlagati v Bitcoin. V tem delu postopka morate preprosto navesti svoj skupni vložek. Ta je lahko naveden v ameriških dolarjih od 50 USD navzgor.

V našem zgornjem primeru želimo kupiti Bitcoin s skupnim vložkom 100 USD. Ko pritisnete gumb “Open Trade”, bo eToro takoj izvedel vaš nakup, žetoni pa bodo dodani v vaš portfelj.

Kako prodati Bitcoin?

Če se odločite, da žetone BTC pustite na računu eToro, je postopek izplačila takojšen. Vse, kar morate storiti, je, da v svojem portfelju ustvarite prodajno naročilo, kar lahko storite tako, da kliknete na gumb z rdečim križcem, ki se nahaja poleg vaše naložbe.

Nato lahko kliknete na gumb “Close Trade”. S tem bo eToro takoj prodal vaše žetone in denarni izkupiček dodal stanju na vašem računu, ki ga lahko dvignete.

Po drugi strani, če imate trenutno Bitcoine shranjene v zasebni denarnici, boste morali za izplačilo najprej prenesti žetone na borzo kriptovalut.

Najnovejše novice o Bitcoinu

Na koncu si na hitro oglejmo najnovejše novice o Bitcoinu, da boste na tekočem z vsemi pomembnimi dogodki ali gibanji cen:

 • Za imetnike Bitcoinov je bil to fantastičen teden, saj se je cena kovanca povečala za 11,53 %. To pomeni, da se Bitcoin zdaj trguje okoli vrednosti 24.500 USD, ki smo jo nazadnje videli sredi avgusta 2022.
 • Vodilno rudarsko podjetje CleanSpark je v nove enote za rudarjenje BTC vložilo še 43,6 milijona dolarjev. S tem se bo proizvodnja podjetja povečala za več kot 35 %, kar je najnovejši pojav, ko rudarska podjetja v času medvedjega trga kupujejo več enot.
 • Christian Moss, ustanovitelj podjetja Zebedee, je prikazal kako bi lahko izgledale arkadne igre z Bitcoini, ki jih je mogoče igrati za zaslužek (P2E). Moss je na Twitterju objavil videoposnetek, na katerem nekdo igra igro Super Mario 3, medtem ko za spretno igranje zasluži delčke Bitcoina.

Zaključna misel o nakupu Bitcoina

V tem vodniku smo obdelali najbolj pomembna poglavja glede nakupa Bitcoina v Sloveniji. Zajeli smo vse, od pregledov najboljših borz Bitcoinov do razprave o tem, katere plačilne metode je najbolje uporabiti.

Seveda smo vas seznanili tudi s postopkom, kako na zelo varen in zanesljiv način kupiti Bitcoin prek posrednika eToro, ki ga ureja komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC). Pri borznem posredniku eToro lahko za plačilo svoje naložbe v BTC uporabite debetno/kreditno kartico, bančno nakazilo iz elektronske denarnice, minimalna zahtevana vloga pa znaša le 50 USD.

Reference

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori

Kako lahko kupim Bitcoin?

Ali lahko kupim en Bitcoin?

Ali je Bitcoin dobra naložba?

Katera je najboljša spletna stran za nakup Bitcoina?

Kaj lahko kupim z Bitcoini?

Kateri je najcenejši način za nakup Bitcoina?

Ali je za nakup Bitcoina že prepozno?

Kako kupiti in prodati Bitcoin brez provizij?

Kako kupite Bitcoin s Paypalom?