ripple stablecoin

Ripple je napovedal, da namerava uvesti svoj lastni stablecoin, ki bo vezan na ameriški dolar v razmerju 1:1. Podprt bo z dolarskimi depoziti, kratkoročnimi državnimi zakladnimi menicami ZDA in drugimi denarnimi ekvivalenti.

Bi lahko stablecoin prevzel Tether-jev USDT in Circlejev USDC, ki trenutno prevladujeta na 150 milijard dolarjev vrednem trgu stablecoinov?

Ripple pričakuje, da bo trg stabilnih kovancev do leta 2028 narasel na 2,8 bilijona dolarjev. Poudarja, da obstaja veliko povpraševanje po stabilnih kovancih, “ki zagotavljajo zaupanje, stabilnost in uporabnost”.

Ripple bo izdal stablecoin in pri tem uporabil svoje več kot desetletne izkušnje pri oblikovanju realnih finančnih rešitev za institucije po vsem svetu. “Za zadovoljitev tega naraščajočega povpraševanja bo Ripple izdal stablecoin.”

stablecoin market cap

Zakaj zdaj?

Mnogi dolgoletni kripto navdušenci so se te napovedi verjetno razveselili, saj so se na področju stablecoinov pojavljale neskončne polemike.

USDT je v kriptografskem prostoru absolutno ključnega pomena, saj omogoča enostavno prodajo kriptovalut za sredstva, vezana na USD. Vendar pa USDT pogosto velja tudi za ogromno tveganje za trg.

Tržna vrednost je presegla 100 milijard dolarjev kljub številnim kontroverznostim. Vključno z drznimi lažmi, da je bila več let podprta z ameriškim dolarjem v razmerju 1:1.

Podjetje je nazadnje priznalo, da so bile nekatere njegove rezerve dejansko v sredstvih, ki niso bila v ameriških dolarjih. Po tem ko ga je preiskoval newyorški generalni tožilec in razkril njegove laži.

S tem se spori še ne končajo. Tether je lagal in trdil, da ni povezan z borzo kriptovalut Bitfinex. Kasneje je bilo v razkritju Panamskih dokumentov razkrito, da sta bili v resnici v lasti istega podjetja in sta si delili nešteto vodilnih mest.

Težave s stablecoini so leta 2022 celo pripomogle k zlomu trga kriptovalut, ko je algoritemski stablecoin TerraUSD v nekaj dneh propadel in izgubil vrednost.

Lani je USDC prav tako izgubil vezavo na ameriški dolar, potem ko je razkril izpostavljenost do zdaj propadle banke Silicon Valley Bank.

Kljub znatni kratkoročni izgubi so zamenjave USD-USDC ostale nezamrznjene, kar kaže na to, da je bil padec cen večinoma nepomemben.

Da bi vzbudil zaupanje v svoj stablecoin, bo Ripple zagotovil revizijo rezervnih sredstev s strani še nerazkrite tretje osebe in mesečno objavljal potrdila. Tether je po drugi strani trdil, da že dlje časa išče revizije in potrdila tretjih oseb, vendar mu še vedno ni uspelo opraviti niti ene.

V svoji objavi je navedel, da bo njegov stablecoin sprva na voljo na verigah blokov XRP Ledger in Ethereum. Pozneje ga namerava razširiti na dodatne verige blokov ter decentralizirane finančne protokole in aplikacije.

Kako bi lahko bil Ripplov stablecoin drugačen?

Ripple je naštel več prednosti svojega stablecoina. Med njimi so:

  • Rešitve za podjetja: Stranke na razvijajočih se trgih močno povprašujejo po omogočanju izplačil v stablecoinih, zato bo v svoji plačilni rešitvi uporabljal tako stablecoin kot XRP.
  • Skladnost s predpisi: Ripple je poudaril svojo zavezanost skladnosti z zakonodajo. Treutno ima newyorško licenco BitLicense in še skoraj 40 drugih licenc za prenos denarja po ZDA. Poleg tega ima licence v regijah, kot sta Singapur in Irska. Kljub temu se je podjetje Ripple znašlo na muhi ameriških regulatorjev, ki so trdili, da je bila distribucija XRP v podjetju neregistrirana ponudba vrednostnih papirjev. Čeprav je Ripple dosegel delno zmago, je SEC prejšnji mesec od zveznega sodnika zahteval, da podjetju Ripple Labs naloži globo v višini skoraj 2 milijard dolarjev zaradi kršitve zakonov o zaščiti vlagateljev pri prodaji Rippla institucionalnim vlagateljem.
  • Preglednost: V preteklosti je bilo pri stablecoinih prisotno pomanjkanje preglednosti. Ripple namerava z revizijami in mesečnimi potrdili odpraviti to pomanjkljivost v industriji.
  • Interoperabilnost in združljivost z več verigami: Ripple je dejal, da bo njegov stablecoin razširil izdajanje na druge verige blokov, kar bi uporabnikom omogočilo izkoristiti interoperabilnost med verigami.

Pričakuje, da bo stablecoin začel uporabljati še letos, najprej v ZDA, vendar bi lahko razmislil tudi o uvedbi v drugih regijah.

Ali bi lahko stablecoin Ripple postal stabilna valuta?

Ripple namerava svoj stablecoin usmeriti v finančne institucije in druga podjetja. Trdi, da mu bodo močna bilanca stanja in pregledne rezerve pomagale uveljaviti se na tem trgu.

“Izdaja našega stablecoina na XRP Ledgerju in Ethereumu bo ključna vstopna točka za odpiranje novih priložnosti za institucionalne in DeFi primere uporabe v različnih ekosistemih,” so zapisali v svojem sporočilu.

Stabilicoini so dejansko potrebni, saj jih morajo uporabniki za uporabo v realnem svetu pretvoriti v fiat valuto.

Ripple meni, da bi integracija z omrežjem RippleNet pripomogla k nemotenemu izvajanju transakcij, vendar to ne bo funkcija, ki bi bila na začetku na voljo.