kinai elektromos autok

Joe Biden amerikai elnöktől azt kérik, hogy tiltsa meg a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalát az Egyesült Államokba. A szenátus banki bizottságának elnöke, Sherrod Brown szenátor azt írta, hogy “a kínai elektromos autók egzisztenciális fenyegetést jelentenek az amerikai autóiparra” – számolt be róla a BBC.

A szenátor megjegyzései az eddigi legerősebbek az amerikai törvényhozók részéről ebben a kérdésben. Mások viszont nagy összegű vámokat szorgalmaztak, hogy a kínai elektromos járműveket (EV) távol tartsák az országtól.

Februárban a Fehér Ház azt közölte, hogy az USA vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a kínai autók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e.

“Nem engedhetjük meg, hogy Kína a kormány által támogatott csalásait az amerikai autóiparra is kiterjessze” – mondta Brown szenátor az X közösségi médiaplatformon, a korábbi Twitteren közzétett videóban. Brown szenátor az autógyártó Ohio állam egyik demokrata politikusa, és a novemberi választásokon negyedik mandátumára pályázik.

A Fehér Ház eddig nem reagált a BBC megkeresésére.

Biden elnök februárban azt mondta, hogy Kína politikája “eláraszthatja piacunkat a járműveivel, ami kockázatot jelent a nemzetbiztonságunkra. Nem hagynám, hogy ez az én felügyeletem alatt megtörténjen”.

Washington korlátozásokat vezethet be, mivel aggályosnak tartja, hogy a kínai gyártmányú autók technológiája “nagy mennyiségű érzékeny adatot gyűjthet a járművezetőkről és az utasokról” – közölte a Fehér Ház. Figyelmeztetett továbbá, hogy az internetre csatlakoztatott autók “kameráik és érzékelőik segítségével rendszeresen részletes információkat rögzítenek az amerikai infrastruktúráról. Közvetlenül kapcsolatba lépnek a kritikus infrastruktúrával, és távolról irányíthatók vagy kikapcsolhatók”.

NordVPN – A B2C által ajánlott legjobb VPN

Értékelésünk

nordvpn logo
 • Kiváló biztonsági rendszer
 • A legjobb szerverek automatikus felismerése
 • Magyarországi szervert is tartalmaz
 • Az egyik leggyorsabb
 • Megfizethető, jó ár-érték arány
 • 24/7-ben elérhető élő chates támogatás
nordvpn logo

Nem akarják megismételni a 2000-es évek „kínai sokkját”

Kína a világ legnagyobb autógyártója, és Japánnal verseng a járművek legnagyobb exportőrének címéért. A kínai autók száma az USA útjain azonban rendkívül alacsony, mivel az ország jelenleg 27,5 százalékos vámot vet ki a járművekre.

Ezen a héten, kínai útja során Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztette Pekinget, hogy Washington nem fogja megengedni a 2000-es évek eleji “kínai sokk” megismétlődését, amikor a kínai import elárasztotta Amerikát.

Válaszul Kína pénzügyminiszter-helyettese, Liao Min “komoly aggodalmát” fejezte ki az USA által a kereskedelemre és a befektetésekre bevezetett korlátozások miatt. Liao Min szerint Kína versenyelőnye a “nagyméretű piacnak, a teljes ipari rendszernek és a bőséges emberi erőforrásoknak” köszönhető.

A légitársaságok is aggódnak

Szintén csütörtökön a legnagyobb amerikai légitársaságok arra kérték a Biden-kormányt, hogy állítsa le az USA és Kína közötti új járatok engedélyezését. Antony Blinken külügyminiszternek és Pete Buttigieg közlekedési miniszternek címzett levelükben azt írták, hogy Kína “káros, versenyellenes politikája” hátrányos helyzetbe hozza az amerikai légitársaságokat.

“Ha hagyjuk a kínai légiközlekedési piac növekedését, hogy ellenőrizetlenül és a piacra való egyenlő hozzáférés biztosítása nélkül ez folytatódjon, a járművek továbbra is átadódnak a kínai légitársaságoknak az amerikai munkavállalók és vállalkozások kárára”.

A világ két legnagyobb gazdasága 2018 óta kereskedelmi háborúban áll egymással. Akkor a hatalmon lévő Trump-kormányzat több mint 360 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki vámokat.

Minderre Peking több mint 110 milliárd dollár értékű amerikai termékre kivetett vámokkal vágott vissza. Joe Biden elnök pedig nagyrészt fenntartotta ezeket a vámokat.

Tavaly az USA által Kínából vásárolt áruk értéke valamivel több mint 20 százalékkal, összesen 427 milliárd dollárra csökkent. Ugyanakkor az USA Kínába irányuló exportja 4 százalékkal, alig 148 milliárd dollárra csökkent.

További hírek:

Az egyik legjobb tőzsdei platform

Értékelésünk

etoro mini logo
 • A SEC és a FINRA által szabályozott
 • Több mint 70 kriptovaluta, részvény, árucikkek és indexek
 • 0% jutalék
 • Elérhető számítógépről és mobilról is
 • Alkalmazás iOS és Androidos készülékekre
etoro mini logo
A lakossági befektetők 77%-a veszít pénzt, amikor CFD-kel kereskedik ezzel a szolgáltatóval. Meg kell fontolnod, hogy megengedheted-e magadnak a pénzvesztés magas kockázatát.