Nap mint nap olyan új kifejezéseket és szavakat hallunk, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a dolgok internete és még sok egyéb. A világunk a jelenleg dübörgő technológiai innováció eredményeként folyamatosan alakul, erről lesz szó az alábbi cikkben.

Összességében úgy tűnik, hogy a technológia sebességet váltott és folyamatosan gyorsul. A vállalkozások pedig átértelmezik az innovációikat és az elkötelezettségüket. Az üzleti növekedés érdekében a működésükbe különböző típusú technológiai innováció kerül, például a blokklánc rendszert, az mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást is beépítik.

Adódhat a kérdés, amikor ezeket a fejlődési lépcsőket közelebbről megvizsgáljuk: mi marad és mi fejlődik a jövőben? Továbbra is a dolgok internete lesz a főnök vagy van esély a leváltására?

A dolgok internete (Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében különböző, pontosan azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek felismernek valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton át egy másik eszközzel kommunikálni is képesek.

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben, és igyekszünk is azokat megválaszolni. Az IoT mellett négy másik technológiai innovációról is beszélünk, amelyek valószínűleg a világ jövőjét alakítják majd. Lássuk tehát, hogy a technológiai innováció területén melyek a meghatározó erejű újítások.

1. Felhőalapú alkalmazások – Innovatív és versenyelőnnyel induló alkalmazások

Az elmúlt néhány évben az alkalmazások infrastruktúrája rohamosan fejlődött, gyors változások jellemezték. Az egyik ilyen technológiai innovációt a felhőalapú alkalmazások jelentik, amelyekre egyre több szervezet áll át. Ráadásul, mint az néhány tanulmányból kiderült, a termelő alkalmazások egyre nagyobb aránya (nagyjából 35 százalék) már egyenesen cloud-native lehet.

A cloud-native kifejezés azt takarja, hogy az adott alkalmazás már a felhőket használja skálázható alkalmazások felépítésére és futtatására.

A cloud-native egész pontosan azt jelenti, hogy minden, ami készül, a felhőben fut. A különböző szervezetek manapság a felhő-natív alkalmazásfejlesztést azért végzik, hogy szakmaibb, alkalmazkodóképesebb és alakíthatóbb rendszert építsenek. Az egyik oka a felhő-natív rendszerek elterjedésének az, hogy lehetővé teszik a csapatoknak, hogy a teljesítményre és a fontos üzleti igényekre fókuszáljanak. Ahelyett, hogy az infrastrukturális részletekre pazarolnák az időt.

Mindezeken túl a felhő-natív alkalmazások megfizethetőbbek, mint a hagyományos lehetőségek. A felhő-natív alkalmazások nagy rsze lehetővé teszi az infrastruktúra és az eszközrendszerek egységesítését. A vállalkozások így a felhő-natív felépítés nyílt forráskódú modelljei miatt alacsonyabb árakkal is számolhatnak. Egyetlen egyéb kapacitás sem teszi lehetővé, hogy az adott rendszerek felhasználásonként fizessenek, és ezredmásodpercekben becsüljék meg az időt.

Figyelembe véve az új eszközök bevezetését, a technológiai fejlődést, az elkötelezett termékfejlesztési módszereket, a sok kód újrafelhasználását és a több fejlesztőt, 2023 végéig már 500 millió új alkalmazás jöhet létre.

Tekintettel arra, hogy a felhő-natív alkalmazások gyorsabban terjednek, az elkövetkező években nagy valószínűséggel a felhasználói felületek változását is látni fogjuk. Így 2024-re már mesterséges intelligenciával működő felhasználói felületek jöhetnek létre. Összefoglalva tehát az automatizálás felváltja majd a jelenlegi, képernyőalapú alkalmazások komoly hányadát.

2. A dolgok internete – Egy lenyűgöző innováció

A dolgok internete a technológiai világ legerősebb szuperhatalmává növi ki magát. Nagyszabású telepítésekkel találkozunk még a fejlődő országokban is, amelyek sokféle iparágban és felhasználási esetben jelentek meg. Ilyen például az elektromos járművek területe, az intelligens városok, az intelligens felügyelet, az orvosi alkalmazások és még sok egyéb alkalmazás.

A meglévő és a potenciális IoT-eszközök köre meglehetősen kiterjedt. Manapság az emberek már az okostelefonjaikat használják az IoT-eszközökkel történő kommunikációra. Az otthoni termosztátoktól az intelligens hangszórókig már jelenleg is sokféle funkcióban jeleskedik ez a technológia. 2025-re várhatóan több mint 21 milliárd IoT-eszköz lesz forgalomban, a mesterséges intelligencia pedig egyre nagyobb teret kebelez be.

Ahogy a digitális átalakulás számos iparágban teret nyer, az előrejelzések szerint több millió végpontot telepítenek majd. Az IoT tehát rohamosan terjed, és a növekedés üteme exponenciális.

Miközben az IoT-képes eszközök és a hálózatba kapcsolt otthonok piaca továbbra is folyamatosan növekszik és ez nem is áll meg, a vállalati IoT-szektor is exponenciális növekedésnek néz elébe. A legkülönfélébb iparágak részéről nagyobb lesz az igény erre az alkalmazására. Például az élelmiszergyártás területén, de még a kávéfőzők esetében is, illetve a mezőgazdasági berendezések és az ingatlanok kezelése terén is.

2022 a vállalati IoT éve volt, mivel egyre több felhasználási esettel találkozhattunk. Ezek széles skáláján történtek kiterjesztések, fejlesztések, és a jövőben is jelentős üzleti javulás tanúi lehetünk majd. Az IoT jövője tehát nagyon fényesnek ígérkezik, és gyorsan válhat egy technológiai innováció alkalmazásából világméretű jelenséggé.

3. 5G technológia – Globális innováció

Nemcsak a technológiát fogja megváltoztatni az 5G hálózat érkezése, hanem teljesen új mobilélményt is nyújt majd a felhasználóknak. Az 5G – mint vezeték nélküli technológia – várhatóan olyan internetsebességet képes majd biztosítani, amely a szabványos 4G kapcsolatnál 100-szor gyorsabb lesz.

Bizonyos átfogó tanulmányok szerint az 5G hamarosan az egyik legmeghatározóbb technológiai innováció lesz. Az 5G várhatóan nagyobb sávszélességet, magasabb szolgáltatási minőséget és alacsonyabb késleltetést biztosít majd a jövőben. Ez pedig egyrészt az üzleti, másrészt a fogyasztói térben is hozzájárul a felhasználói élmény javításához. Ez pedig a távegészségügyi lehetőségektől egészen a játékfelhasználásig sokféle területre kiterjed.

Az 5G technológia rendkívül gyors innováción megy keresztül, amiatt nagy valószínűséggel megváltoztatja majd azt, ahogyan a mindennapjainkat éljük. Egy olyan korszak vár ránk, ahol a kommunikáció sokkal nagyobb sebességre vált, és a kapcsolódási lehetőségek erősebbek lesznek, mint valaha gondolnánk.

Amennyiben az történik, amit sok szakértő már most megjósolt, akkor az 5G lesz a legjobb megoldás azoknak, akik nagy felbontású, 8K-s videókat szeretnének villámgyorsan streamelni. Ennek köszönhetően az 5G sebességgel és kapcsolatokkal a felhasználók élvezhetik majd a grafikailag színvonalas mobiljátékokat és a hibátlanul működő video-hívásokat anélkül, hogy a bosszantó késleltetéssel számolniuk kellene.

Az 5G-képes eszközöket bár néhány szervezet már sikeresen bevezette, ennek a technológiának a megfelelő alkalmazásához még több időre szükség lesz. Ugyanakkor ha az 5G teljes körűen működőképes lesz, a kommunikációs vagy szórakoztató szolgáltatás mobileszközökre történő eljuttatásához nem lesz szükség semmilyen vezetékre vagy kábelre. Az 5G bevezetésével például pillanatok alatt letölthetünk majd egy több órás filmet is.

4. Elektromos kerékpárok – Innováció az egészséges ingázás megteremtéséért

Az autóforgalom hektikusabbá válásával és a városi területek sűrűsödésével sokan keresnek ingázóbarát járműveket. Az okosvárosokban élőknek egy megfelelően okos választásnak egyre inkább az e-kerékpár tűnik. A népsűrűség ugyanis egyre nő, és az egy autó/fő modell már nem lesz olyan fenntartható, mint manapság. Az emberek emiatt alternatívát keresnek. Az e-bringák a zsúfolt városokban sokkal olcsóbb és gyorsabb közlekedést biztosítanak, amikor el kell jutnunk A pontból B pontba. Sokkal élhetőbb megoldás ez annál, mintha autóban ülnénk és arra várnánk, hogy a forgalom egyszer csak visszaesik.

Az e-biciklik előnyeit és a jövőbeni jelentőségüket az okos várostervezők már megértették. Ezért olyan technológiába fektetnek be, amely elősegíti az emberek egészségét és jólétét. Az autóval való közlekedésnél bár általában minden kétkerekű egészségesebb ingázást kínál, az e-bicikli még ennél is jobb választás. Az ugyanis csak egy nem túl erőltetett testmozgást kíván, emiatt jobb választás azoknak, akik szeretnék fitten tartani magukat.

Már néhány munkáltató is felfigyelt az elektromos kerékpár előnyeire. Különleges ösztönzőkkel csábítják a munkatársakat arra, hogy elektromos biciklivel járjanak nap mint nap a munkába. Ezekkel a fejlesztési ötletekkel az e-biciklik elterjedése valószínűleg megállíthatatlan lesz, és egy exponenciális növekedésnek leszünk a tanúi.

Az amerikai elektromos kerékpárok piaca 2017-ben több mint 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az amerikaiak annyi elektromos kerékpárt vásároltak ekkor, mint amennyi elektromos autót az előző évben. Az elektromos kerékpárok globális értékesítése 2023 végére várhatóan eléri a 40 millió darabot.

Az e-bike jó befektetés lesz? Ha esetleg éppen ezen gondolkodsz, akkor légy tisztában azzal, hogy ezek a kerékpárok ugyanolyan előnyöket kínálnak, mint a hagyományos kerékpár. Beleértve a nagyobb kényelmet és a jobb egészségi állapotot, nem beszélve a költségmegtakarításról. Véleményünk szerint egy másik előnye ezeknek a kerékpároknak a nagyobb hatótávolság, vagyis hosszabb útra is bátran használhatjuk. Természetesen a hegyes-dombos terep könnyebb „megmászása” is az előnyök közé tartozik.

Fontos kiemelnünk, hogy a környezetbarát tulajdonság az e-kerékpárok talán legnagyobb előnye. Nincs szükség elgurulni a benzinkútra és megtölteni üzemanyaggal a tankot. Ez az előny jelentős megkönnyebbülés lehet akkor, amikor azt látjuk, hogy napról napra emelkednek a benzinárak.

5. Blokklánc – Üzleti innováció

Amikor azt a szót halljuk, hogy blokklánc, akkor elsőként rögtön eszünkbe jut a bitcoin és más kriptovaluták. Tulajdonképpen a kriptovaluták biztosítják a platformot a decentralizált tranzakciókhoz, valamint a digitális valuták tárolásához. A tranzakciók és a tárolás különböző lehetőségeit is biztosítják azáltal, hogy szűkítették a harmadik fél beavatkozásának lehetőségét, és megszüntették a központi ellenőrzést.

A blokklánc egyértelműen olyan újításként jelenik meg, amelyet a technológiai innováció alakíthat még a későbbiekben. Mára már több vállalkozás kezdi bevezetni a bitcoinban történő fizetéseket, illetve rengeteg marketingszakember és professzionális befektető teszi bele a pénzét ebbe a szektorba. A bitcoin és a blokkláncok evolúciója nyomán mindig akadnak megoldandó feladatok, ugyanakkor egy határozott emelkedés mutatkozik ezeknek az alkalmazásában.

Mint a Gartner egyik tanulmányából kiderült, 2039-re a blokklánc által hozzáadott üzleti érték 3,1 billió dollárra nő. Egyértelműen látszik, hogy a blokklánc óriási potenciállal rendelkezik, különösen a vállalati blokkláncok esetében. A mozgástér hatalmas, és a következő években megkerülhetetlen hatással lesz a vállalkozások életére.

A blokklánc alkalmazási területe szinte végtelen: az e-kereskedelem, a kiskereskedelem, az egészségügy, a fintech és más iparágak is kiválóan hasznosíthatják. Leginkább azért, mert sokkal nagyobb átláthatóságot biztosít a digitális tranzakciókban, ráadásul mindezt a biztonság veszélyeztetése nélkül teszi lehetővé.

Következtetés

Úgy tűnik, hogy a jövőnket valószínűleg ez a fent részletezett, öt technológiai innováció alakítja majd. Ugyanakkor már most is érezhetjük a hatásukat. Neked például már ismerős volt, amikor az e-bike előnyeiről olvastál? Ugyanez lehet a helyzet a kriptovaluták, a dolgok internete, az 5G technológia és a felhő-natív alkalmazások ismertetésével is. Mindegyikről hallottunk már, hiszen viharos sebességgel terjednek.

Fontos még megjegyeznünk, hogy a felsorolt öt technológiai innováció már elkezdte kifejteni a hatását, és hamarosan végignézhetjük, ahogy az egyes iparágakban megtalálják a helyüket. Izgalmas jövő előtt állunk, és abban is biztosak lehetünk, hogy a fent felsorolt technológiai innovációk adják majd a növekedés alapját.