Temu Shein

Čedalje več Slovencev nakupuje preko kitajskih platform za e-trgovanje kot sta Temu in Shein Slovenija. Obe ponujata modna, cenovno ugodna oblačila ter unikatne izdelke. Katera pa je boljša?

Spor med Temu in Shein je bolj pikanten, kot ste si morda predstavljali. Kitajska velikana e-trgovine se ne borita le za denar potrošnikov, ampak sta v vojni tudi v sodni dvorani.

Temu (skupaj z več drugimi subjekti) je obtožil Shein, da krši vse vrste zakonov, grozi dobaviteljem in uporablja druge umazane taktike, da bi ohranil prevlado na trgu.

V tej debati o Temu in Shein vam bomo predstavili ti dve platformi, da se boste lahko sami odločili, katera ustreza vašim nakupovalnim potrebam.

Predstavili vam bomo tudi nekaj dodatnih informacij o sporih, ki se vrtijo okoli obeh podjetij.

Temu proti Sheinu: titana elektronskega poslovanja

Shein je starejša od obeh platform, saj jo je leta 2008 ustanovil kitajski podjetnik Chris Xu. V samo 16 letih je platforma postala zelo priljubljena, saj ima več deset milijard prihodkov in skoraj 100 milijonov aktivnih kupcev.

Temu je veliko novejši igralec, ki ga je družba PDD Holdings uvedla konec leta 2022. Kljub temu da je Temu prišel na sceno 14 let po Sheinu, se je hitro uveljavil kot priljubljena spletna tržnica.

Predvsem zaradi dostopnih cen, hitre dostave in širše ponudbe, ki vključuje vse od potrebščin za hišne ljubljenčke do trendovskih oblačil. Platforma ima tudi več kot 70 milijonov aktivnih uporabnikov v ZDA.

Temu in Shein uporabljata izključno spletne poslovne modele in se zanašata na zapletene globalne dobavne verige za hitro dobavo cenovno dostopnega blaga. Vendar se poslovni model vsakega od njiju osredotoča na drugačen obseg blaga.

Shein se je opredelil kot podjetje za hitro modo. V svojih poslovnih praksah daje prednost ponudbi cenovno dostopnega modnega blaga, ki je v skladu z najnovejšimi trendi v modni industriji.

Nasprotno pa Temu ponuja več izdelkov. Če so vaše želje drugačne kot najnovejša oblačila, je Temu verjetno bolj v skladu z vašimi nakupovalnimi potrebami.

V zadnjem času je Temu po skupnih prihodkih začel prehitevati Shein. Čeprav je ta premik morda začasen, je lahko tudi znak, da potrošniki na novejši platformi najdejo boljšo izbiro in več možnosti.

Temu proti Shein: Primerjava kakovosti izdelkov

Temu in Shein sta najbolj znana po svojih neverjetnih cenah in raznolikosti. V Temu lahko poiščete izjemno široko paleto izdelkov, od vsakodnevnih kompletov orodja do nenavadno posebnih mopov za stropne ventilatorje in celo presenetljivo svetlih prenosnih luči – vse to po presenetljivo nizkih cenah.

Temu izdelki

 

Shein ima tudi izjemno velik katalog, čeprav je znan predvsem po svojih oblačilih in modnih dodatkih. Kupite lahko elektroniko, izdelke za dom, avtomobilske dodatke, naprave in še veliko več.

Temu in Sheinu sledijo številni potrošniki, kar pomeni, da njuni izdelki verjetno niso slabe kakovosti. Vendar je večina ljudi pripravljena nekoliko znižati svoje standarde kakovosti, če dobijo odlično ponudbo za izdelek, ki si ga želijo. Zato je težko oceniti, katera platforma ima boljše izdelke.

Druga spremenljivka je zapletenost dobavne verige posamezne platforme. Večino blaga, ki ga prodajata, proizvedejo tretje osebe, kar pomeni, da je kakovost izdelkov, ki jih prejmete z obeh platform, lahko od izjemne do povprečne.

Ostra cenovna konkurenca med podjetjema Temu in Shein je glavni dejavnik kakovosti izdelkov. Da bi ostali konkurenčni, so dobavitelji prisiljeni svoje izdelke ponujati po najnižjih cenah in pogosto delujejo z zelo majhnimi stopnjami dobička.

Za boljši vpogled v kakovost izdelka vam svetujemo, da preverite ocene in povratne informacije ljudi, ki so uporabljali obe platformi. Če je mogoče, preberite mnenja o določenih izdelkih, ki jih nameravate naročiti.

Bodite pozorni na sumljive ocene ali izdelke s samo 5 zvezdicami in 1 zvezdico, saj se vse platforme za elektronsko poslovanje, vključno s Temu in Shein, spopadajo s poplavo lažnih ocen.

Dobra novica je, da imata obe platformi dokaj prijazne politike vračanja, zato lahko skoraj vedno pošljete izdelek nazaj, če ne ustreza vašim željam ali potrebam. Vendar se prepričajte, da ste natančno prebrali pravila za vračilo naročenih predmetov.

Temu proti Sheinu: Kateri je boljši za kupce?

Ko razmišljate, katera platforma ponuja boljšo nakupovalno izkušnjo, pretehtajte, kaj posamezno podjetje počne dobro in kje ima pomanjkljivosti.

Temu ponuja širši inventar, ki vključuje kategorije, kot so izdelki za dom, potrebščine za hišne ljubljenčke, oblačila in dodatki. V Temu lahko najdete tudi skoraj vse vrste elektronike in športnih oblačil.

Nakupovanje na Temu ni le nakupovanje, temveč tudi zanimiva izkušnja. Z igralnim pristopom je podjetje učinkovito izkoristilo vpliv svoje blagovne znamke.

Navigacija po aplikaciji vas lahko spominja na igranje vaše najljubše mobilne igre z živahno grafiko, pogostimi pojavnimi okni in vrsto elementov, namenjenih temu, da pritegnejo vašo pozornost.

Postopek naročanja je zelo preprost. V košarico lahko dodajate predmete, oddate naročilo in pridobite posodobitve o ocenah pošiljanja, vse to z nekaj kliki.

Po drugi strani pa je Shein specializiran za cenovno dostopna oblačila in dodatke. Čeprav njegova ponudba izdelkov ni tako obsežna kot Temujeva, je Shein odličen pri izbiri modnih oblačil po ugodnih cenah.

Tam lahko kupite tudi veliko naključnih izdelkov, saj se je v boju proti Temu pred kratkim razširil na večino vertikal e-trgovine. Sčasoma bo aplikacija postala boljša pri predlaganju oblačil in dodatkov v skladu z vašim občutkom za stil.

Na splošno sta aplikacija Shein in spletni brskalnik uporabniku prijazna. Čeprav nimata elementov igranja, ki jih najdemo v aplikaciji Temu, je vmesnik enostaven in preprost, z manj vsiljivimi pojavnimi okni.

Določitev, katera platforma je boljša, je v veliki meri odvisna od vaših posebnih želja glede izdelkov. Če poleg oblačil iščete tudi cenovno ugodne izdelke, se odločite za Temu, medtem ko je Shein idealen za modne, a poceni možnosti oblačil, ki jih v trgovinah ni mogoče najti.

Preden se odločite, je vredno pregledati obe platformi in najti točno to, kar iščete.

Temu proti Sheinu: Dostava in čas dostave

Zdaj, ko smo obravnavali spremenljivo kakovost izdelkov in nemoteno nakupovalno izkušnjo, ki jo ponujata obe platformi, se posvetimo še enemu ključnemu vidiku: času pošiljanja. Prihranek denarja izgubi svoj čar, če boste na svoje izdelke čakali več tednov.

Resda se niti Shein niti Temu ne moreta kosati z bliskovito hitro dostavo storitve Amazon Prime. Ne boste videli nobene možnosti dostave naslednji dan (razen morda peščice redkih izjem).

Vendar pa obe platformi pogosto ponujata razumne čase izpolnitve in poceni ali brezplačno dostavo.

Temu ponuja brezplačno dostavo za vsa naročila, čeprav je njegova brezplačna možnost precej počasna. Če vaš nakup presega določene pragove porabe, ste lahko upravičeni tudi do brezplačne hitre dostave.

Shein bo poskrbel tudi za stroške pošiljanja, če boste dosegli minimalni znesek nakupa. Če želite ekspresno dostavo, boste morali plačati dodatno pristojbino.

Običajno izdelki Temu prispejo v 7 do 15 delovnih dneh, čeprav se dobava pogosto zavleče in včasih traja od 3 do 5 tednov ali več. Če plačate za hitrejšo dostavo, lahko blago prejmete v manj kot tednu dni (običajno). Sheinovi časi pošiljanja so podobni.

Temu dostava

Sredi leta 2023 je družba Shein objavila, da se širi v tujino, da bi skrajšala čas dostave. Čeprav so ti ukrepi pripomogli k izboljšanju urnikov pošiljanja, se Shein še vedno širi, kar pomeni, da so lahko dostave še vedno nekoliko neredne.

Bistvo je, da se ne smete zanašati na obe platformi za darila v zadnjem hipu ali za izbiro obleke za poseben dogodek ta konec tedna. Načrtovati boste morali nekaj tednov vnaprej, tudi če vam ne bo odveč plačati za ekspresno dostavo.

Obe platformi sta znani po zamudah pri dostavi, zato ne računajte, da bo vaše naročilo prispelo zgodaj (ali pravočasno).

Temu proti Sheinu: Pravila vračanja in storitve za stranke

Shein in Temu se ponašata s politiko vračanja in oddelki za storitve za stranke, kar se od velikih podjetij tudi pričakuje. Vendar se zanesljivost in učinkovitost teh storitev zelo razlikujeta, od nedoslednosti do popolnega razočaranja.

Prav tako so pravila vračanja vsakega podjetja precej omejujoča. Pri podjetju Shein lahko izdelek vrnete v 35 dneh po datumu nakupa. Izdelki so upravičeni do vračila le, če so “novi, nenošeni, neoprani, nepoškodovani in v nespremenjenem stanju”.

Poleg tega podjetje zahteva, da imate priložene originalne oznake in higiensko nalepko, če je bila priložena.

Preden odstranite oznake ali nosite izdelek, ga morate natančno pregledati. Če imate kakršne koli pomisleke, takoj začnite postopek vračila.

Temujeva politika je skoraj enaka. Če izdelkov niste oprali, nosili ali poškodovali in so še vedno opremljeni z oznakami, jih lahko pošljete nazaj. Glavna razlika je v tem, da ima Temu 90 dni časa za začetek postopka vračila.

Vse, kar morate storiti, je, da se pomaknete na stran za vračilo Temu in kliknete “Začni vračilo”, kjer vas bo postopek vodil korak za korakom.

Temu vračilo

Na srečo boste morebitne težave z izdelkom verjetno ugotovili že v 90 dneh. Vendar pa je ključnega pomena, da ne odstranite oznak ali embalaže, preden temeljito pregledate izdelek. V nasprotnem primeru izdelka ne boste mogli vrniti.

Temu proti Sheinu: Kaj je boljše za prodajalce?

Če razmišljate o prodaji cenovno ugodnih izdelkov širšemu krogu uporabnikov, jih lahko uvrstite na eno od teh platform. V takem primeru je Temu verjetno boljša izbira, razen če ste specializirani za hitro modo.

Pri Temu lahko izdelke neposredno pošljete potrošnikom in izkoristite njegovo obsežno bazo uporabnikov, ki šteje več milijonov. Vendar pa je uvrstitev vaših izdelkov na seznam na platformi Shein lahko bolj zahtevna, saj podjetje sodeluje predvsem s kitajskimi tovarnami oblačil.

Tudi če boste imeli priložnost delati s Sheinom, si tega morda ne boste želeli. Temu in druga podjetja obtožujejo Shein, da ustrahuje dobavitelje.

Temu je v pritožbi, vloženi pri okrožnem sodišču ZDA za okrožje Massachusetts, trdil, da je njegov konkurent dobaviteljem naložil globe in jih prisilil v ekskluzivne dogovore.

Če se odločite za partnerstvo z enim ali drugim subjektom, poskrbite, da pravni strokovnjak skrbno pregleda vse pogodbe, da zagotovite zaščito svoje blagovne znamke in izdelkov. Preučite tudi druge možnosti, da se prepričate, da ste sprejeli najboljšo odločitev za svoje podjetje.

Temu proti Sheinu: Spori in pomisleki

V zelo konkurenčnem okolju e-trgovine se glavni tekmeci, kot sta Temu in Shein, soočajo z velikimi izzivi. V boju za prevlado na trgu v podobnih nišah in v boju z velikanom, kot je Amazon, se neizogibno znajdeta pod pritiskom.

Zato sta se obe blagovni znamki zatekli k določenim kompromisom na področju nabave, poštenih delovnih praks in skladnosti.

Poglobimo se v obsežen seznam polemik, ki spremljajo znamko Shein, in v naraščajoče obtožbe proti njenemu nastajajočemu kolegu.

Obtožbe proti družbi Shein

Shein se je soočal z različnimi obtožbami in bil predmet več tožb, vključno z zgoraj omenjeno tožbo, ki jo je vložil Temu. V tej zvlogi je bilo navedeno, da je družba Shein dobaviteljem grozila z globami in jih silila v ekskluzivne sporazume.

Manipuliranje z dobavitelji v ekskluzivne sporazume omejuje dostop drugih podjetij do trga in lahko tudi umetno vpliva na cene. To škodi tudi podjetju Temu, saj bi imelo omejeno možnost širjenja ponudbe izdelkov.

Škandali se za Shein ne končajo. Skupina oblikovalcev je vložila tožbo proti družbi Shein, ker naj bi z uporabo umetne inteligence kradla dela umetnikov in kršila zakone RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations).

V tožbi so oblikovalci trdili, da je družba Shein s svojim oblikovalskim algoritmom ustvarila natančne kopije vsebine, ki so jo ustvarili neodvisni umetniki.

Posamezniki, ki so vložili zahtevek, so trdili, da je kraja negativno vplivala na njihovo poklicno pot in onemogočila njihove možnosti za dolgoročni zaslužek. Poleg tega so trdili, da so natančne replike njihovih del pomenile kršitev avtorskih pravic.

Žal so tožniki pri iskanju pravice naleteli na ovire, predvsem zaradi decentralizirane infrastrukture podjetja Shein, ki otežuje postopek vlaganja zahtevkov in določanja odgovornih oseb.

To je eden od razlogov, zakaj so se oblikovalci sklicevali na kršitve zakona RICO, ki lahko obravnava nepravilnosti posameznikov, ki delujejo v imenu večjega subjekta.

Zakoni RICO so v takih primerih koristni, saj so bili prvotno oblikovani za boj proti izmuzljivi naravi kriminalnih organizacij, kot je mafija, in olajšujejo pregon, kadar so tradicionalna sredstva pomanjkljiva.

Temu škandali

Medtem ko je bil Shein v središču številnih polemik, Temu nikakor ni brezhiben. Pravzaprav je bil tudi sam vpleten v več velikih škandalov, ki vključujejo vse od kršitev zasebnosti potrošnikov do prisilnega dela in utaje davkov.To je za podjetje, ki je staro le nekaj let, precejšen seznam prekrškov.

Sredi leta 2023 je bilo podjetje obtoženo, da je v svojih kitajskih proizvodnih linijah uporabljalo prisilno delo. Podjetje se je soočalo tudi s skupinskimi tožbami zaradi svojih spornih politik glede varstva podatkov potrošnikov in ohlapne kibernetske varnosti.

Če podjetje poiščete na spletnem mestu urada BBB (Better Business Bureau), boste našli na stotine pritožb. Podjetje Temu ima tudi slabo oceno 2,5/5 in oceno C+ pri BBB. Podjetje ni akreditirano pri BBB.

Katera platforma za e-poslovanje je boljša?

Na koncu je izbira platforme osebna odločitev, ki temelji na vaših individualnih potrebah. Temu je na voljo širša ponudba izdelkov, brezplačna povratna dostava in brezplačna dostava vseh naročil.

Če pa vas zanimajo hitrejše možnosti dostave in se osredotočate predvsem na najnovejšo modo, vam bo morda bolj ustrezal Shein. Ne glede na to, katero možnost izberete, skrbno preglejte opise izdelkov in pravila vračanja, za vsak primer, če izdelek, ki ga prejmete, ne ustreza vašim pričakovanjem.

Prav tako ne pozabite, da nobena platforma ne sprejema izdelkov, ki so bili nošeni, oprani ali so bile z njih odstranjene oznake.