Azoknak a kisvállalkozóknak, akik szeretnék növelni vállalkozásukat, elegendő tőkére (vagyis pénzre) van szükségük. A pénz kulcsfontosságú egy vállalkozás életében, hiszen a készlethez, a marketinghez, az eszközökhöz és a logisztikai költségekhez elengedhetetlen. A tulajdonosoknak azonban a működési költségeket, például a bérleti díjat, a rezsit és a munkaerőt egyaránt fedezniük kell, ami szintén pénzbe kerül. Erre jön még a tulajdonos “fizetése” vagy nyeresége. Érthető okokból a tulajdonosok többsége a vállalkozásból származó bevételekre támaszkodik és ezek biztosítják a jövedelmét.

A kérdés tehát nem az, hogy szükség van-e pénzre egy vállalkozás növekedéséhez, hanem, hogy ez honnan származik. Alapvetően két lehetőség van egy cég finanszírozására: saját tőke vagy hitel. A kettő közül azonban nem könnyű választani.

Saját tőke

A saját tőke az a pénzösszeg, amely azután maradna meg neked és a befektetőknek, ha felszámolnád a céged és az összes adósságod kifizetnéd. Más szóval, a vállalkozás eszközeinek és tartozásainak különbsége.

A legtöbb kisvállalkozásnak egy tulajdonosa van, így a tőke 100%-a a tulajdonost illeti. Ebben az esetben a saját tőke egyenlő a vállalkozás felhalmozott eredményével, vagyis azzal a felhalmozott nyereséggel, ami az összes számla kifizetése és a nyereséged kivonása után marad.

Más kisvállalkozások azonban rendelkeznek befektetőkkel. Ezek részesedést kínálnak a befektetők számára, akik befektetéseikért cserébe a vállalat nyereségéből osztalékot kapnak. Ilyen esetben a vállalkozás teljes saját tőkéje a befektetők (a kisvállalkozót is beleértve) által befizetett pénz és a felhalmozott eredmény összege.

Ellentétben az adóssággal, a tőkét nem kell visszafizetni. Befektetésük megtérülése érdekében a befektetők készek kockáztatni saját pénzüket. Van tehát lehetőség saját tőkével fizetni a vállalkozás növekedéséért, de tisztában kell lenned ennek költségeivel.

A saját tőke költsége a befektetők (a kisvállalkozót is beleértve) által a vállalatba történő befektetésért cserébe követelt hozam. Mivel a kisvállalkozások viszonylag kockázatosak, a befektetők általában magasabb hozamot kérnek, mint a hitelezők. Ennek az az egyszerű oka, hogy az első követelésre a vállalkozás vagyonával kapcsolatban a hitelezők jogosultak, ha az csődbe menne. Előfordulhat például, hogy a banktól 10%-os hitelt kapnál, a befektetők azonban 15%-os hozamra tartanak igényt befektetéseikért cserébe.

Az osztalékot és a tulajdonosi részt nem lehet levonni az adóból költség gyanánt.

Ha adósság nélkül szeretnéd növelni a céged, akkor a saját magad kifizetésére fordítható összeg és a befektetők számára kifizetendő osztalék csökkenti a növekedésre fordítható összeget.

Sikeres vállalkozás

Hitel

A hitel az a tőke, amelyet kölcsönveszel. A hitel költsége a kamatláb, mivel azonban az üzleti kamatot egyes helyeken le lehet vonni az adóból, kedvező konstrukció lehet.

A tőkével ellentétben a hitelt vissza kell fizetni. Ha hitelt veszel fel a vállalkozásod növekedésének finanszírozására, akkor valószínűleg arra számítasz, hogy a növekedés adta megnövekedett bevételeknek köszönhetően lehetőséged nyílik a hitel kamatainak kifizetésére és a hitelezett tőke törlesztésére

A vállalkozásukba invesztálni kívánó tulajdonosok általában a tőke vagy hitel kérdésben előnyben részesítik a hitelt, mert nem szeretnék, ha más is tulajdonos lenne a vállalkozásukban. A hitelezők nem szólhatnak bele abba, hogy ki hogyan vezeti a vállalkozását, a befektetők ezzel szemben pedig általában örömmel szólnak bele a céges döntésekbe. Ha nem szeretnéd, hogy a befektetők vitassák vagy megkérdőjelezzék a döntéseid, akkor a hitel előnyösebb lehet számodra.

Súlyozott átlagos tőkeköltség 

Abban az esetben, ha adósságot és befektetést egyaránt használsz a vállalatod növekedésére, akkor a súlyozott átlagos tőkeköltség egy fontos mutató, amely megmutatja az egyes költségek százalékos arányát. Például, ha a vállalkozásodban 50%-ban saját tőke szerepel 14%-os költséggel és 50%-ban 8%-os hitel, akkor a súlyozott átlagos tőkeköltség 11%.

Elsőbbségi részvények

Előfordulhat olyan is, hogy egy vállalkozás elsőbbségi részvényeket bocsát ki a részvénybefektetők számára. Az elsőbbségi részvények a részvények és a hitel hibridjei, ugyanis viszonylag magas osztalékot fizetnek, amelyet a cégnek még a normál részvények osztaléka előtt ki kell fizetnie. Éppen ezért az elsőbbségi részvények költségét ennél egy kicsit összetettebb kiszámítani.

Összegzés

A vállalkozás tulajdonosok számos ok miatt inkább a hitel felé fordulnak, mint hogy saját vagy befektetői tőkét használjanak fel a cég növekedésének finanszírozására. Azt neked kell eldöntened, hogy a tőke vagy hitel konstrukciója a kedvezőbb és szimpatikusabb számodra. Bármelyik mellett is döntesz, mindenképpen nézz jobban utána, mielőtt belevágnál.