Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg nem véletlenül kattintottál a címre. Talán saját vállalkozás indítása mellett döntöttél, és most mindent elolvasol, ami szerinted fontos lehet és segít az elindulásban. Azt biztosan tudod, hogy nincs mindenkiben akkora kurázsi, hogy vállalkozó legyen. Ezek szerint te nem közéjük tartozol! Egy saját vállalkozás indítása és üzemeltetése komoly feladat. Sok tervezést és szívós munkát igényel, kell hozzá bőven rugalmasság, ezek nélkül kevés esélyed van sikerre vinni. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, ami segíthet neked az elindulásban. Az alábbiakban a vállalkozásod elindításához és fejlesztéséhez adunk néhány tanácsot.

Tartalomjegyzék

Gondold át jól az ötletedet!

Nem könnyű vállalkozást indítani. Magyarországon az induló vállalkozásoknak tetemes hányada nem éli túl az első öt évet, de sok már a második évben megszűnik. Ahhoz, hogy ne kövesd el a tipikus hibákat és növeld a sikered esélyét, sok mindent figyelembe kell venni. Az első ezek közül az, hogy valójában miért is indítod a vállalkozást.

Ez a “miért” segít majd tisztázni, hogy csak személyes okokból indítod-e vállalkozásodat, vagy pedig egy nyereséges üzletet vagy piaci rést láttál meg benne. Ennek a miértnek a megválaszolása már adhat egy reális képet arról, mi a fő oka annak, hogy vállalkozásba kezdtél.

A “miért” felderítése után a következő lépés a célcsoport meghatározása és magának a piacnak a megértése. És ezzel el is jutottunk a piackutatáshoz.

Végezz egy megbízható piackutatást!

Az új vállalkozások majdnem fele a termék és a piac egyensúlyának hiánya miatt bukik el. A SkyNova 2022-ben több mint 500 cégtulajdonost kérdezett meg. Arra a kérdésre, hogy mit csinálnának másképp, több mint 50 százalékuk azt kívánta, hogy bárcsak használhatóbb piackutatást végzett volna. A piackutatás folyamata tulajdonképpen információgyűjtés a piacról, amely a termékkel, a szolgáltatással vagy a vállalkozással kapcsolatos döntésekhez kellő információkkal szolgál. Egy alapos piackutatás elvégzése sok mindenben segíthet. Az alábbiakban felsorolunk néhányat:

 • felméri magának az üzleti ötletnek az életképességét
 • azonosítja a lehetőségeket
 • segít megérteni a fogyasztói igényeket és a viselkedést
 • segít megérteni a versenytársakat és az általános versenyhelyzetet

A piackutatásban több módszert is lehet használni. A neked legmegfelelőbb módszer a te konkrét céljaidtól és a költségvetésedtől függ.

Általában egy elsődleges és egy másodlagos kutatás kombinációja adhat használható betekintést. Az elsődleges kutatás magában foglalja a potenciális ügyfelek megkérdezését, ami egy saját információgyűjtés is egyben. A másodlagos kutatás pedig magában foglalja a hivatalos információkat, például a kormányzati elveket, de iparági kiadványok és más hiteles források megismerése is segíthet a teljesebb kép kialakításában.

Ismerd meg a célközönségedet!

Annak megállapításához, hogy kik tartozik a célközönségedhez, listáznod kell őket az életmód, jövedelem, a foglalkozás, a nem, az életkor és egyéb fontos jellemzők alapján. Miután elkészítetted az ideális vásárló alapvető profilját, még mélyebbre kell ásnod, hogy megértsd a vásárlási szokásokat is.

A legfontosabb kérdések a következők:

 • Miért vásárolnak a vevőid?
 • Milyen kritikus pontokat és problémákat szeretnének megoldani?
 • Milyen márkákat keresnek és miért?
 • Milyen kulcsfontosságú jellemzőket és előnyöket keresnek?
 • Mennyit hajlandók fizetni egy termékért?
 • Mi veheti rá őket arra, hogy tőled vásároljanak?

Ismerd meg a legfrissebb iparági jelentéseket, és használj piackutatási eszközöket a célod megismeréséhez. Így remélhetőleg már értékes képet kapsz a célközönséged felépítéséről.

Tanulmányozd a piaci versenytársakat!

Miután megértetted a célközönséged viselkedését, folytasd a versenytársakkal. Így térképezheted fel a vállalkozás indítása előtt a termék vagy a szolgáltatás lehetőségeit. Ez segíthet abban, hogy vonzóbb lehetőségként pozícionáld magad a kiválasztott piacon.

 • Értékeld a versenytársak termékeit vagy szolgáltatásait! Mik az erősségeik és a gyengeségeik? Hogyan viszonyulnak a te saját termékedhez vagy a kínált szolgáltatásodhoz? Számíthatsz bármilyen versenyelőnyre?
 • Elemezd a marketing stratégiáikat! Hogyan érheted el a lehetséges vásárlókat?
 • Nézd meg a versenytársak vásárlói értékeléseit! Mit szeretnek, vagy éppen mit nem szeretnek az ügyfelek a termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal kapcsolatban? Mit tudnál jobban csinálni?
 • Szólj a célközönségedhez! A potenciális ügyfelek értékes információkkal szolgálhatnak a versenytársakról és a piacról. Végezz felmérést az ügyfelek körében, hogy megtudd, melyek a legfőbb kritikus pontjaik. Tudnád ezeket a versenytársaknál jobban kezelni?

Legyél szakértő a termékek és szolgáltatások kínálatában!

Egy vállalkozás indítása esetén a legjobb az, ha egyszer már te is ügyfél voltál a kiszemelt piacon. A vásárlói szemlélet biztosítja, hogy tisztában legyél az adott piaci rés problémáival, és könnyebben átlásd a célpiac igényeit. És ne feledd, mindig lehet újat tanulni!

 • Merülj el például abban a területben, amit kiszemeltél. Vegyél részt iparági rendezvényeken, és építs kapcsolatokat. Minél többet tudsz az iparágadról, annál könnyebben megértheted a célpiacod igényeit. És annál könnyebben dolgozhatsz ki gyümölcsöző megoldásokat.
 • Tarts lépést a legújabb trendekkel. Ha tisztában vagy az iparágad legújabb trendjeivel és újdonságaival, segít majd neked abban, hogy képes legyél az élvonalban maradni.
 • Vesd bele magad a közösségi életbe. Vegyél részt online fórumokon és más vitafórumokon, hogy még jobban megismerhesd a célközönségedet.

Végezz el egy SWOT-elemzést!

A SWOT-elemzés egy olyan stratégiai tervezési eszköz, amelyet a potenciális erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek azonosítására használnak. Ezekkel a meglátásokkal felvértezve jobb döntéseket tudsz majd hozni a vállalkozás indítása és annak jövőjével kapcsolatban.

 • Kezdd az erősségek és a gyengeségek elemzésével. Mi különböztet meg téged a versenytársaktól? Miben vagy igazán jó? Milyen területeken szükséges javítanod?
 • Határozd meg a kiválasztott területedben rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Milyen trendek befolyásolják az iparágat?
 • Állítsd fontossági sorrendbe a megállapításaidat. Melyek a legfontosabb erősségeid és gyengeségeid? Melyek a legjelentősebb lehetőségek és veszélyek?
 • Dolgozz ki cselekvési tervet már a vállalkozás indítása előtt. Mit tehetsz a gyengeségek és a fenyegetések mérséklése érdekében? Hogyan tudod kihasználni az erősségeket és a lehetőségeket?

A piacok dinamikusak, gyorsan változnak, ezért ne felejtsd el újra meg újra felülvizsgálni a SWOT-elemzést. Szükség esetén végezd el a kiigazításokat.

Készíts üzleti tervet!

Egy üzleti terv olyan, mint az egész vállalkozásod összefoglalása. A bankoknak, a befektetőknek és legtöbbször saját magadnak készíted azokat. Ez hasznos módszer arra, hogy tisztán láss. A Harvard Business Review szerint az üzleti terv megléte akár 7 százalékkal növeli a siker esélyét. Ha lehetőségük lenne visszamenni az időben, az üzlettulajdonosok közel 60 százaléka erősebb üzleti tervet készítene a vállalkozás indítása előtt.

Az üzleti terv elemei

Az üzleti terv leírja a vállalkozásodat, a céljaidat és azt, hogyan tervezed azokat elérni. Ez lesz a vállalkozásod ütemterve, amely segíthet az ügyfelek megnyerésében, a tőkebevonásban és a megalapozott döntések meghozatalában.

Az üzleti terv általában az alábbi elemeket tartalmazza:

 • Vezetői összefoglaló: Ez egy rövid bemutatkozás a vállalkozásról, a szolgáltatásról vagy termékről és a célpiacról. Valamint arról, hogyan szeretnéd finanszírozni a vállalkozást.
 • A vállalkozásod üzleti modellje: Ez tartalmazza, hogy milyen típusú céget tervezek működtetni. Ez lehet kft. vagy bt. és egyéni vállalkozás is, térképezd fel a lehetőségeket. Nem mindegy, milyen formában kezded el a vállalkozói létet.
 • Piackutatás: Ez az általad kijelölt piac alapos elemzését jelenti, amely felvázolja a célcsoportot és a versenytársak piaci elemzését.
 • A termékeid és a szolgáltatásaid: Az általad értékesített szolgáltatás vagy termék bemutatása.
 • A te vezető szereped és működésed: Ez a vállalkozásod mindennapi működését részletezi és a különböző szerepköröket. Ismerteti továbbá a csapatban dolgozó többi vezető munkatársat is.
 • Az értékesítési és marketing stratégiád: Itt részletezed a marketing és értékesítési stratégiádat. Hogyan szeretnéd forgalmazni a termékedet? Mennyit különítesz el a várható marketingre?
 • A pénzügyi terved: Itt leírhatod, hogyan biztosítod majd a finanszírozást, valamint a költségek és a tervezett bevételek részletezést is teheted meg.

Érdemes reális célokat kitűzni

Egy világos jövőképpel és a küldetési cél leírásával érdemes elkezdeni az üzleti tervet. Mit szeretnél elérni? Mi a vállalkozásod célja? Ha már tisztában vagy a céloddal, akkor az előrehaladás nyomon követéséhez állomásokat, mérföldköveket határozhatsz meg. Nem árt észben tartani, hogy a tervezés alatt reálisnak kell lenned, mivel ésszerűtlen célok kitűzésével könnyen kudarcba fulladhat a nagy igyekezet.

Az üzleti tervet rendszeresen frissítsd!

Az üzleti terv célja a tisztánlátás, ahogy azt korábban említettük. Ezért addig finomíts rajta, amíg a leírtak maradéktalanul tükrözik azt, amit szeretnél. Az üzleti tervnek optimális esetben egy dinamikus dokumentumnak kell lennie, amelyet a vállalkozás változásával és fejlődésével párhuzamosan frissítesz.

Egy kilépési tervet is fogalmazz meg!

Egy másik hasznos segítség a kilépési terv elkészítése. Abban az esetben, ha az üzlet mégsem működne, akkor el kell tervezned a kilépést a piacról. A kilépési stratégia leírja a vállalkozásból való kilépés terveit. Például a vállalkozás tőzsdére lépését, az eladását vagy egyesülését egy másik vállalkozással. Három, de akár öt évig is eltarthat, mire egy vállalkozást sikeresen ki lehet vezetni a megszüntetésig. Így minél előbb elkészíted a kilépési tervet, annál jobb jársz.

Tekints rá a pénzügyeidre!

Most már van egy vázlatos elképzelésed a vállalkozásról, következhet a pénzügyek áttekintése. 2022-ben – a SkyNova és a CB Insights közös kutatása szerint – az amerikai vállalkozások 44 százaléka készpénzforgalmi problémák miatt esett el a piacon. Napnál világosabb, hogy minden új vállalkozásnak a szilárd pénzügyi terve a kritikus sikertényező.

Számold ki az indulási költségeket!

A pénzügyi tervezésben meg kell határoznod az indulási költségeket is. Kulcsfontosságú a pontos induló költségek kidolgozása, mert e nélkül a tőkéd hamar elfogyhat.

Egy vállalkozás beindításához a szükséges átlagos befektetés az Egyesült Államokban körülbelül 30 ezer dollárra rúg. Ez Magyarországon nagyon széles skálán mozog, mivel ez nagyban függ a vállalkozás típusától. Elképzelhető, hogy mindössze egy számítógépre van szükséged, hogy elindulj a vállalkozásoddal. És az is megeshet, hogy akár milliós tételben kell vásárolnod különböző berendezéseket.

Bár az indulási költségek a vállalkozás jellegétől függően változnak, a tipikus költségek körét meg lehet határozni:

 • cégalapítás díjai
 • szükséges berendezések
 • egy irodahelyiség, egy weboldal vagy egy domain költségei
 • szükséges marketing
 • szükség esetén biztosítás
 • könyvelés díja
 • tanácsadói díjak

A termékedet vagy szolgáltatásodat hatékonyan árazd be!

A startupok bukásának legfőbb okai közé tartoznak az árképzési és a költséggel kapcsolatos problémák. Az a legfontosabb ugyanis, hogy elegendő bevételt termelj ahhoz, hogy képes legyél fedezni a vállalkozás fenntartásának költségeit. És mindeközben még versenyképes is maradj. Ha hatékonyan árazod be termékeidet, máris nagy lépést tettél előre ezen a területen. A megfelelő árképzési stratégiának figyelembe kell vennie a megfelelő haszonkulcsot és a költségeket is. Amint fentebb is írtunk róla, érdemes továbbá piackutatással feltérképezni a célpiacot, hogy átlásd az iparágában szokásos árképzési stratégiákat.

Végezd el a nullszaldó elemzését!

Ki kell számolnod a nullszaldó pontodat is egy nullszaldó elemzés segítségével. A nullszaldós elemzés segít meghatározni azt a pontot, amelynél a vállalkozásod már nem veszteséges, hanem nyereségesbe fordul át. Sok egyébre is használható a nullszaldós elemzés, például az alábbiakra:

 • Segít, hogy jobb árképzési döntéseket hozz. A nullszaldó pont megértésével úgy árazhatod be a szolgáltatásaidat vagy a termékeidet, hogy maximalizálod a nyereséget.
 • Segít a kockázatok mérséklésében és könnyebb a váratlan kihívásokat is megoldani. A nullszaldó pont kitűzésével jobban megérted, hogy a költségekben vagy az értékesítésben bekövetkező változások miként befolyásolják a nyereséget.
 • A vállalkozásodnak segít megalapozott célokat kitűzni. A nullszaldó ismeretében reális értékesítési célokat tűzhetsz ki, és nyomon követheti az előrehaladást.
 • A kiadások kezelésében is segít. A nullszaldó ismeretében képes leszel azonosítani azokat a területeket, ahol a nyereségesség feláldozása nélkül csökkentheted a költségeket.

Biztosítsd a finanszírozást!

A finanszírozási lehetőségeket ezután mindenképpen tanulmányozd át. A legtöbb új vállalkozás finanszírozása vagy belső finanszírozásból (a család, a barátok vagy a személyes megtakarítások jóvoltából), vagy külső finanszírozásból (a támogatások, a bankkölcsönök vagy a befektetők segítségével) történik. Az alábbiakban a leggyakoribb finanszírozási módszereket szedjük össze:

 • Üzleti hitel: Az egyéni vállalkozásoktól a nagyobb cégekig nagyjából bárki kérhet banki hitelt. Ezeknek a lehetőségeknek a feltételei rendkívül változóak, érdemes külön a bankoknál szétnézni a hitelkonstrukciók részleteiért. Annyi biztos, hogy a bankok nem igazán szeretik a kockázatos, most induló vállalkozásokat. Léteznek állami hitelek, akár vissza nem térítendők is, ezekre általában valamilyen formában pályázni kell. Vagyis érdemes figyelni a különböző pályázati kiírásokat is. A Széchenyi Kártya Program szintén segíti a vállalkozás indítása körüli nehézségeket, de már működő vállalkozásokat is támogat.
 • Üzleti támogatás: Az előző részben már említettük a vissza nem térítendő hitelt. Ezek a támogatások olyan speciális hitelek, amelyeket nem kell visszafizetni. Ezeknek a támogatásoknak konkrét feltételei vannak, ezért csak akkor működnek, ha azok igazodnak a vállalkozásodhoz.
 • Befektetők: A befektetők olyan emberek, akik a pénzüket a te vállalkozásodba fektetik. A feladatod az, hogy meggyőzd őket arról, hozzád igazán érdemes befektetni. (A vállalkozás indítása idején a vállalkozó általában angyalbefektetőt keres.)

Az angyalbefektető, vagy más néven üzleti angyal olyan kockázati tőkét befektető személy, aki leginkább nem pénzügyi szervezetként támogatja a startup vállalkozások elindulását. Az angyalbefektetők lehetnek befektetéshez értő, vagyonos emberek, vagy olyanok, akik már előtte is csináltak hasonlót.

 • Tömegfinanszírozás: A tömegfinanszírozás az utóbbi években lett népszerű. Azt takarja a kifejezés, hogy a vállalkozásodat sok kisbefektetőn keresztül finanszírozod. Az emberek megismerik az üzleti céljaidat és a vállalkozásod részleteit, majd jó esetben befektetnek egy kisebb összeget.
 • Bootstrapping: A kifejezés azt jelenti, hogy a vállalkozás indítása kevés pénzzel vagy akár pénz nélkül történik, és a nyereséget a vállalkozás növekedésével visszaforgatják a vállalkozásba. Ez minimalizálja a kockázatot és az adósságot, ugyanakkor a módszer lassabb növekedést eredményezhet.

A pénzforgalom és a kiadások kezelése

A költségek hatékony kezelése egy új vállalkozásban elengedhetetlen. Vagyis nem szabad pénzt költened olyasmikre, amelyek nem szükségesek a vállalkozás működéséhez. Például nincs értelme nyomtatót venni az alkalmazottaknak, amikor csak hárman dolgoznak az irodában. Netán helyiséget bérelni ötven főre, amikor jelenleg csak hét alkalmazottal dolgozol.

Nem a terjeszkedés ellen szólunk, de az indulási szakaszban ne tervezz jövőbeli terjeszkedést. Csak akkor bővíts, amikor szükséges, a kezdetektől fogva semmiképpen. Végül pedig gondoskodj arról, hogy naprakész pénzügyi nyilvántartást vezess, a pontos adózás és a tervezhetőség érdekében.

Arra is figyelned kell, hogy a könyvelésed naprakész legyen. Léteznek ingyenes könyvelő szoftverek, amelyek segíthetnek ebben. A segítségükkel az alábbiakat tudod kézben tartani:

 • egyéni számlák létrehozása
 • bevételek és kiadások nyomon követése
 • kifizetések kezelése
 • és még sok egyéb hasznos funkció

Regisztráld a vállalkozásodat!

Sokan ezt inkább későbbre halasztják, de megspórolhatsz magadnak némi idegeskedést, ha korán regisztrálod a vállalkozásodat. A legtöbb kisvállalkozás esetében a vállalkozás bejegyzése csak azt jelenti, hogy az üzleti nevet a szükséges hivatalnál és a helyi önkormányzatnál regisztrálod. Ezeket leginkább a különböző adók miatt érdemes megtenni. Ha nem jegyezteted be a vállalkozásodat, sok mindenről lemaradhatsz, esetleg még büntetést is kell fizetned. Tényleg sok mindent kell figyelembe venned, ezeket az alábbiakban lépésekre tagoltuk.

1. lépés: Határozd meg az üzleti tevékenység helyét!

A vállalkozásod székhelye hatással lehet a különböző jogi követelményekre, az adókötelezettségekre és így a bevételekre. Az, hogy hol szeretnéd létrehozni és működtetni a vállalkozást, az üzlet jellegétől függ. Ugyanakkor más tényezők, mint például az üzleti tevékenység költségei, az esetleges verseny, fontos szempontok. Amikor könyvelőt választasz a vállalkozásodnak, kérd a segítségét abban, hogy hová érdemes bejelenteni a cégedet. A vállalkozásokra kiróható adók tekintetében komoly eltérések lehetnek az ország különböző települései között.

2. lépés: Válassz nevet a vállalkozásodnak!

A céged neve a következő dolog, amit meg kell határoznod, amennyiben persze nem egyéni vállalkozás indítása a terved. Bár ez egyszerűnek tűnhet, mégis sok mindent figyelembe kell venni. Egy igazán jó név segíthet kitűnni a sok vállalkozás közül. A céged nevének sokat kell tudnia, mert egyensúlyt kell teremtenie a kreatív, a technikai szempontok és a stratégia között.

Csinálj egy brainstormingot!

Írj egy rövid összefoglalót, amelyben vázolod, hogy mit szeretnél az üzleti névben. Néhány nevet saját magad összeírhatsz, vagy akár igénybe vehetsz olyan webhelyeket is, amelyek automatikusan generálnak cégneveket. A céges névnek egyedinek és nem túlságosan behatároltnak kell lennie. Lehetsz valóban kreatív! A világ legjobb márkaneveinek 72 százaléka mindössze egy kitalált szó vagy egy rövidítés.

Jogi szempontból fontos, hogy bár a cégnevednek eredetinek kell lennie, de nem lehet már bejegyezve. Mindenképpen ellenőrizd a szerzői jogi és védjegy nyilvántartásokat az interneten, hogy elkerüld a jogi problémákat. A név kiválasztásánál sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venned. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket:

 • A megfelelő üzenetet közvetíti-e?
 • Megfelel-e a vállalkozásban esetlegesen bekövetkező változásoknak?
 • Egyszerűen betűzhető és könnyen kiejthető?
 • Kreatív és megmarad az emberek fejében?

Magyarországon nincs arra szabály, hogy az elnevezés bármi módon is tükrözze a tevékenységet. Emiatt szabadon lehet neveket adni, természetesen sokszor éppen az ésszerű elnevezés miatt kerül bele például a tevékenységi kör a cégek nevébe.

Szerezz egy megfelelő domain nevet, ami elérhető!

A tökéletes cégnév kitalálása csak az első lépés. Mielőtt teljes mértékben elköteleznéd magad mellette, győződj meg arról, hogy rendelkezésre áll egy hozzá illő domain név is. Ha igen, azonnal vásárold meg! A cégedhez illő domain név igazi kincs, különösen a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából.

3. lépés: Határozd meg az üzleti struktúrádat!

Az üzleti struktúrádat az határozza meg, hogy milyen vállalkozást szeretnél indítani, és milyen terjeszkedési terveid vannak. Alább felsoroljuk, hogy Magyarországon melyek a leggyakoribb üzleti struktúrák, és azokat mi jellemzi.

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás a kisvállalkozás leggyakoribb típusa. Ez azért van így, mert ezeket a legkönnyebb megalakítani, és ezekre vonatkozik a legkevesebb szabályozás. Az egyéni vállalkozás esetében nincs határozottan elválasztva az üzleted és te. A megtermelt nyereség után jövedelemadót fizetsz, ráadásul a személyes vagyonod felhasználható az üzleti adósságok és minden más felmerülő költség fedezésére.

Egyéni cég

Mint egy vállalkozás-fejlődési lépcsőfokot, úgy tekinthetjük az egyéni céget. Erre a vállalkozási formára szinte ugyanazok igazak, mint az egyéni vállalkozásra, de van néhány fontos különbség. A hasonlóság abban áll, hogy egyéni céget alapító okirat létrehozása után csak egyéni vállalkozó jelenthet be. Számos előnye és hátránya van a cégként történő üzemelésnek, amiket neked kell eldöntened. Az egyéni céget át is lehet alakítani más formává, de legfontosabb előnye, hogy korlátolt felelősségi kör tartozik hozzá. Az egyéni vállalkozónak akkor érdemes egyéni céget alapítania, ha nem szeretné magánvagyonát a továbbiakban a felelősségi körben tartani. Vagy akkor, ha tervezi a vállalkozás fejlesztését és rugalmasabb formára van szükség.

Betéti társaság (Bt.)

Minimum két természetes vagy jogi személy betéti társaságot alapíthat társasági szerződéssel. A betéti társaságnak nincs meghatározott minimum tőkéje, így ez a legkisebb befektetéssel alapítható gazdasági társaság. A vállalkozási forma jellegzetessége, hogy léte egy beltaghoz és minimum egy kültaghoz (lehet több is) kötött. A beltag magánvagyonával is felel a vállalkozás kötelezettségeiért. A beltag kötelezett a személyes közreműködésre is, tehát aktívan részt kell vennie a vállalkozás életében. A kültag felelőssége korlátozott vagyoni hozzájárulásától függően, részvétele a vállalkozás működésében nem kötelező.

Az tévhit, hogy a betéti társaság csak kisebb társaságoknak alternatívát jelentő forma. A családi vállalkozások gyakran ezt a formát választják, de akár multinacionális cégek leányvállalatai is használják. (A beltag korlátlan vagyoni felelőssége teszi kevésbé népszerűvé a nagyobb vállalkozásoknak.)

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

Ennek a vállalkozási formának két verziója is létezik, az egyszemélyes Kft. és a több tag által alapított. Az egyszemélyes Kft. gyors és hatékony működésű, nem társasági szerződéssel, hanem alapító okirattal létesíthető. A tagok száma változhat: egyszemélyes vállalkozáshoz csatlakozhatnak és korábbi több taggal rendelkező Kft. is átalakulhat egyszemélyessé. Mindkét változatra nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

A Kft. alapításához minimum 3 millió forint törzstőkére van szükség, de ez lehet nem pénzbeli vagyon is. A vállalkozás tagjai saját befizetéseik mértékéig vállalnak felelősséget. Kis- és középvállalkozások kedvelt vállalkozási formája. Azoknak lehet alkalmas, akik korlátozott felelősség mellett több, nagyjából hasonló jogú partnerrel szeretnének vállalkozásba kezdeni. Szinte bármilyen tevékenységi kör folytatására alkalmas forma.

Közkereseti társaság (Kkt.)

A közkereseti társaságot minimum két, teljes felelősséget viselő tag alapíthat. Családi vállalkozások esetében működőképes vállalkozási forma, amit könnyű alapítani. Elég kevés olyan eset van, amikor ez az egyetlen vagy a legjobb megoldás a vállalkozásnak. Azt javasolják azonban a hozzáértők, hogy érdemes a betéti társaság lehetősége felé nyitni.

Részvénytársaság (Nyrt., Zrt.)

Elsősorban nem a kis- és középvállalkozásoknak kitalált forma. A nyilvánosan működő részvénytársaság (Nyrt.) esetében a részvények nyilvánosan kerülnek forgalomba, míg a zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) esetében az alapítók a társaság összes részvényét maguk kezelik. Az Nyrt. esetében 20 millió, a Zrt. esetében 5 millió forint alaptőke szükséges a vállalkozás indításához. A részvény testesíti meg a tagságot, és ha az mind egy személy kezében van, akkor lehet akár egyszemélyes vállalkozás is a részvénytársaság.

4. lépés: Szerezd meg a cégbírósági végzést!

Az egyéni vállalkozás indítása esetén alig van teendő, az ügyfélkapun keresztül el lehet indítani. Egy könyvelőt érdemes a bejegyzés előtt felkeresni, vagy őt magát megkérni az űrlap kitöltésére. A többi vállalkozási forma esetében a megfelelő cégnév kiválasztása után egy ügyvéd tudja elkészíteni a társasági okiratot. Az alapítást 30 napon belül kell bejelenteni a cégbíróságon, majd a bejegyzést követő végzés után 8 napon belül bankszámlát kell nyitni. Ezután kell az adóhatóság és az önkormányzat felé a bejelentéseket megtenni.

5. lépés: Szerezd meg a különleges engedélyeket!

A szükséges engedélyek és jogosítványok általában függnek a vállalkozásod jellegétől, a kiválasztott iparágtól, valamint az állami és helyi törvényektől. Fontos, hogy tisztában legyél a vállalkozásodra és az iparágra vonatkozó törvényekkel és rendeletekkel. Ugyanis ha nem szerzed be a megfelelő engedélyeket és jogosítványokat, az megakaszthatja a működésedet. Akár még pénzügyi veszteségekhez is vezethet, de legrosszabb esetben büntetőjogi következménye is lehet. Ha kétségeid vannak, tájékozódj a könyvelőd vagy egy ügyvéd segítségével.

6. lépés: Nyiss egy üzleti bankszámlát és válassz egy számlázó programot!

Amint elkészült a cégbírósági végzés, nyithatsz egy üzleti bankszámlát. (Az egyéni vállalkozás esetében nem szükséges külön bankszámlát nyitni, a saját bankszámládon zajlik majd a pénzforgalom. Ha mégis külön kezelnéd a vállalkozásod pénzügyeit, nyithatsz egy külön számlát.) Olyan bankot válassz, amely a te igényeidnek leginkább megfelel. Bizonyos bankoknál az üzleti számla nyitása kedvezményes. Megkérdezheted a könyvelődet, mit javasol, de az interneten is tájékozódhatsz az erre alkalmas bankszámla kalkulátorokkal.

Miután létrehoztad a bankszámládat, be kell állítanod egy gördülékeny és megbízható online számlázási rendszert. Sokféle program elérhető, vannak ingyenes és díjköteles számlázó programok. Az is szorosan az üzleti tevékenységeddel függ össze, hogy neked melyik a legalkalmasabb. Sokan használják például erre a szamlazz.hu és a billingo.hu oldalakat. Tájékozódj az interneten, vagy ebben is kikérheted a könyvelőd véleményét.

A számlázó program kiválasztásakor ezeket a tulajdonságokat keresd:

 • biztonság és megbízhatóság
 • átlátható díjrendszer
 • könnyű használat
 • pozitív felhasználói értékelések

A legnépszerűbbek jelenleg Magyarországon a Billingo, és a Számlázz.hu.

7. lépés: A szellemi tulajdonod védelme

Ha értékes szellemi tulajdonnal rendelkezel, amelyet védeni szeretnél, akkor fontos, hogy időben elkezd a folyamatot. A vállalkozásodnak vagy márkádnak, terméknevednek védjegyeztetéséhez kérelmet kell beadnod a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A védjegy egy olyan különleges szimbólum vagy jel, egy név, egy kifejezés, amely megkülönbözteti a termékedet vagy a szolgáltatásodat a többi hasonló terméktől vagy szolgáltatástól.

A bejegyeztetés általában több hetet vesz igénybe. Amint a védjegyedet bejegyezték, a védettség teljes lesz, vagyis jogi lépéseket tehetsz bárki ellen, aki az engedélyed nélkül használja a védjegyedet.

Előfordulhat, hogy egyenesen egy új terméket találsz fel. Azt is érdemes szabadalmaztatni, ami egy újabb folyamat lesz ugyanennél a hivatalnál. Ha az eljárást az Európai Szabadalmi Hivatalnál is végigviszed, akkor egész Európa területén érvényes joggal rendelkezel. A szabadalom meghatározott ideig megakadályozza, hogy bárki más előállítsa, értékesítse vagy importálja a te termékedet. Ez az eljárás azonban akár évekre is elhúzódhat. Ezért is tanácsos minél hamarabb benyújtani a kérelmet.

Válaszd ki a csapatodat!

Tehetséges és elkötelezett emberekből álló csapattal kell körülvenned magad ahhoz, hogy nyereséges és rugalmas vállalkozást építs. Olyan kollégákat keress, akik osztoznak az elképzeléseidben. Sajnos a megfelelő munkatársak megtalálása nem egyszerű feladat. Általában ez minden vállalkozásnál komoly kihívás, ezért az alkalmazottak felvételéhez akár külső segítséget is kérhetsz egy tanácsadótól. De előbb próbáld meg egyedül, ehhez most adunk néhány támpontot.

Szedd össze a legfontosabb követelményeket!

Mindenek előtt pontosan meg kell határoznod a követelményeit. Teljes munkaidős, részmunkaidős vagy szerződéses alkalmazottakra van szükséged? Milyen tulajdonságokat keresel? Milyen szerepköröket szeretnél betölteni? A legfontosabb követelmények megértése segít a megfelelő munkatársak felvételében.

Végezz kutatást!

Végezz el egy kutatást arról, hogy a te iparágadban kik vesznek fel munkaerőt. És hogy ezen a területen milyen a gazdasági helyzet. Mielőtt a saját álláshirdetésedet megfogalmazod, más álláshirdetések tanulmányozásával kaphatsz képet olyan paraméterekről, mint például a fizetések nagysága. Ebből is láthatod, hogy egy vállalkozás indítása igazán sokrétű tájékozódást kíván.

Állítsd össze a szükséges dokumentumokat!

A problémamentes felvételi folyamat érdekében gyűjtsd össze a szükséges dokumentációt, mielőtt elkezdenéd a felvételt. Az egyes új alkalmazottakkal kapcsolatban tipikus formanyomtatványokat és egyéb dokumentumokat is ki kell töltened, amit a hivatalok kérnek.

A tevékenységi területedtől függően sokféle igazolásra és egyéb engedélyre lehet szüksége az alkalmazottaknak. Egy vállalkozás indítása esetén az általános üzletnyitási feladatokat mind sorra kell venni. Ez lehet például egy tűz és munkavédelmi oktatás vagy higiéniai oktatás, amelyet kötelezően el kell végeztetned az új alkalmazottakkal.

Készíts részletes munkaköri leírásokat!

A munkaköri leírás egyrészt megkönnyíti a munkafolyamat megszervezését, másrészt segít az alkalmazottak felvételekor. Ezek a leírások összefoglalják a betöltendő pozíciókhoz szükséges feladatokat, felelősségi szinteket és természetesen a szükséges képesítéseket. Ezért fontos, hogy a lehető legrészletesebbek legyenek, mert annál nagyobb eséllyel találod meg a megfelelő jelölteket.

Szélesítsd ki a keresést!

A legjobb jelöltek megtalálása érdekében adj fel álláshirdetéseket ismert és megbízható álláskereső oldalakon, amilyen például az allasportal.hu, a profession.hu, a workline.hu vagy a dolgozom.hu. Fontold meg a szakmai és személyes kapcsolataid használatát is, hiszen gyakran a legközelebbi kör a megoldás hasonló kérdésekben. A közös értékrend és a megbízható referencia, amit így másoktól kaphatsz, még egy képzett tanácsadó hatékonyságát is felülmúlhatja. Ha persze van rá forrásod, akkor a munkaerő felvételét ki is szervezheted tapasztalt toborzóknak.

Fektess pénzt az alkalmazottaidba!

A csapatod teljesítményének fokozására kiváló lehetőség egy projektmenedzsment szoftver alkalmazása. Egy alkalmas rendszer segít a hatékony kommunikációban, a szervezettségben és az előrehaladás nyomon követésében is. Mindez a termelékenység növekedéséhez vezet és jobb döntéshozatalt is eredményez. Ha azt szeretnéd, hogy a stressz viszonylag alacsony szinten maradjon a mindennapjaidban, akkor érdemes alkalmazni. Persze mindez a csapat többi tagjára is hatni fog. Vagyis ha te egyensúlyban maradsz, akkor máris kellemesebb környezetet teremtettél az alkalmazottaidnak.

Állíts fel egy alkalmazotti irányítási rendszert!

A te legnagyobb értéked a csapatod. Ezért oda kell figyelned, hogy biztosíts nekik megfelelő feltételeket és erőforrásokat ahhoz, hogy a vállalkozásod előrevigyék. Ennek egyik módja az, ha például a legjobb HR- és bérszámfejtő szoftvereket használod az alkalmazottak irányításához.

Egy ilyen szoftver sok mindenben a segítségedre lehet, bár fontos, hogy a kiválasztott szoftver megfeleljen a munkaügyi törvényeknek:

 • Automatizálhatod vele az olyan időigényes feladatokat, mint a bérszámfejtés vagy a juttatások adminisztrációja.
 • Nyomon követheted a munkavállalók teljesítményét és jelenlétét.
 • Jobb döntéseket hozhatsz a munkaerő felvételéről, a kompenzációról és a képzésről.

Köss biztosítást!

Minden kezdő vállalkozás számára előrelátó lépés a biztosítás megkötése, bár elsőre pénzkidobásnak tűnhet. A biztosítási igényeid attól függően változnak, hogy milyen iparághoz tartozol, és milyen típusú vállalkozást kezdesz éppen működtetni. Az általános felelősségbiztosítás azonban minden vállalkozás alapját lefedi, beleértve a vagyoni károkat és az alkalmazottak vagy harmadik felek sérüléseit.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő biztosítás kiválasztásakor:

 • Nézz alaposan körül, hogy milyen típusú biztosításokat ír elő a törvény a te vállalkozásodnak.
 • Helyezd előtérbe az üzlet specifikus kockázatait, de tervezz természeti katasztrófákra, balesetekre vagy peres ügyekre is.
 • Érdemes lehet egy olyan engedéllyel rendelkező ügynökkel dolgozni, aki érti az általad választott iparág minden csínját-bínját.
 • Hasonlítsd össze több különböző biztosítótársaság árajánlatát, hogy megtaláld a költségvetésedhez legjobban illő konstrukciót.
 • Mindig olvasd el az apró betűs részeket, hogy megértsd, mire terjed ki az egyes biztosítások fedezete.
 • Készülj fel a biztosítás frissítésére, ahogy a vállalkozásod egyre jobban növekszik.
 • Tedd fel a kérdéseidet az ügynöknek bátran, és kérj felvilágosítást a biztosítási kötvény minden olyan szakaszáról, amelyet nem értesz.

A vállalkozásod marketingje

A legjobb marketing stratégia az adott vállalkozástól és a célpiactól függően változik. Vannak azonban olyan kulcsfontosságú lépések, amelyekkel a vállalkozásodnak megadhatod a növekedéshez szükséges promóciós lökést. Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg alaposabban.

Fektess be a márkaépítésbe!

Statista adatelemző oldal szerint az erős márkaépítés elsősorban az ügyfelekre, az alkalmazottakra és a befektetőkre gyakorolt hatása révén növeli a vállalkozások teljesítményét. Egy 2022-es, globális felmérés szerint pedig a fogyasztók 50 százaléka hajlandó többet költeni egy olyan márkára, amely tetszik neki.

Ahhoz, hogy kitűnj a versenytársak közül, fektess be a márkaépítésbe. Vagyis azokba a színekbe, szimbólumokba, logókba és szlogenekbe, amelyeket a célközönség a te vállalkozásodhoz társít. Ezután legyen gondod arra, hogy a márkád értékei, az arculata és az üzenetei következetesek legyenek az összes ügyfélkapcsolati ponton. Ugyanazokat az elemeket használd a hírlevelekben, a névjegyeken, a cégtáblán vagy akár a kiadott számlákon. Ahhoz, hogy márkádat és a vállalkozásodat a következő szintre emeld, érdemes megfontolnod egy szakember bevonását vagy a legjobb márkaépítő ügynökségek valamelyikének segítségét.

Alakíts ki erős online és közösségi jelenlétet!

Ha már van egy bevált márkád, akkor annak a hírnevét online is el kell vinned egy vállalati weboldal és a közösségi média jelenlét formájában. A weboldal nagyszerű módja egy vállalkozás népszerűsítésére, a termékek értékesítésére és az ügyfelekkel való kapcsolattartásra. Ráadásul a közösségi média ma már a negyedik legnagyobb forrása egy márka megismerésének, 2023-ban leadek 26,8 százaléka származott ilyen felületről.

A lead olyan potenciális célcsoportba tartozó döntéshozókat jelent, akik kifejezik érdeklődésüket az adott termék vagy a szolgáltatás iránt olyannyira, hogy írásban megadják az elérhetőségüket és saját maguk kérnek kapcsolatfelvételt. Egy ilyen leaddel kapcsolatban mindössze annyi a teendő, hogy a vállalkozás felvegye vele a kapcsolatot, hogy egyeztessen, ajánlatot adjon és sikeresen lezárja a lehetséges értékesítést.

Ne feledd, hogy a vállalkozásodnak legjobb közösségi médiaplatformok a célközönségtől függnek. Ha segítségre van szükséged a közösségi média marketinggel kapcsolatban, talán az a legegyszerűbb, ha felveszed a kapcsolatot egy alkalmas közösségi média marketing ügynökségekkel.

Használd ki az e-mail marketinget!

Egy jól kidolgozott e-mail marketing-kampány csodákra képes a leadek generálásában és a meglévő ügyfelekkel való kommunikációban. Vállalkozásod növekedése érdekében építs fel a stratégiádhoz igazodva egy e-mail listát. Ezután kínálj értéket! Ahhoz, hogy az ügyfelek feliratkozzanak az e-mail listádra, érdekes és informatív e-maileket kell küldened nekik. Emellett kuponokat, kedvezményeket vagy egyéb exkluzív ajánlatokat is kínálhatsz, hogy növeld az eladást. Végső soron érdemes lehet befektetni a megfelelő e-mail marketing szoftverbe. Így majd nyomon követheted és kezelheted az e-mail kampányodat.

Ügyfélközpontú szemléletmóddal intézd az ügyeket!

Vállalkozásod hosszú távú fennmaradásának biztosításához nem elég egyszerűen új ügyfeleket bevonzani, hűséges ügyfélkört kell kiépíteni. Az elégedett ügyfelek nagyobb valószínűséggel vásárolnak majd tőled újra, és talán ajánlják még a barátaiknak és a családtagjaiknak is az adott terméket vagy szolgáltatást. Arról nem is beszélve, hogy az ügyfél megtartására való összpontosítás költséghatékonyabb, mint az új ügyfelek folyamatos toborzása.

Tehát ha eddig még hezitáltál, akkor alkalmazz ügyfélközpontú megközelítést. Ez azt jelenti, hogy következetesen megbízható és korrekt ügyfél-kiszolgálást kell nyújtanod, Mindig éreztetned kell az ügyfelekkel, hogy értékeled őket. Persze ne állj meg itt! A megfelelő ügyfélkezelő szoftverre mindig szükséged lesz ahhoz, hogy tartós kapcsolatot építs ki az ügyfeleid kezeléséhez.

Maradj folyamatosan tevékeny!

Összefoglalva a fentebb leírtakat, maradj mindig naprakész a legújabb iparági trendekkel kapcsolatban! Majd ennek megfelelően igazítsd a céljaidat és az aktuális folyamatokat. Tanuld meg elemezni a piaci változásokat, és maradj elég rugalmas ahhoz, hogy kihasználd a lehetőségeket. Ne feled a lényeget: a növekedés természetes módon jön, ha az alapokat szem előtt tartod és következetesen ismétled a céljaidhoz vezető folyamatokat.

Gyakran ismételt kérdések a vállalkozás indításakor

Mi az üzleti növekedés öt szakasza?

Hogyan indítsunk el egy vállalkozást, és hogyan érjük el, hogy növekedjen?

Hogyan tudok három hónap alatt növekedni a vállalkozásomban?